Србија

ЛАЗАНСКИ: Не знам ко се од светских лидера, СЕМ МЕРКЕЛОВЕ, толико пута састао СА ПУТИНОМ КАО ВУЧИЋ! Ово је ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ

Аналитичар Мирослав Лазански оценио је да Русију и Србију очекује ново поглавље у односима, док историчар Драгомир Анђелковић оцењује да председник Русије долази у посету у преломнонм тренутку

Посету Путина Србији Лазански је оценио као „круну једне фазе између Руске Федерације и Србије“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећа да је ово четврта посета Путина, која ће, каже, резултирати не само још јачом политичком подршком Србији, него и великим бројем економских уговора (помињесе 21 уговор).

– Мислим да је ово врхунац једне фазе и отвара се нова фаза у односима. Видимо да се говори о бесцаринској трговини са Евроазијском економском заједницом, што нам отвара тржиште од 180 милиона људи. Ово је шлаг на торти. Ја не знам да ли у Европи има лидера, сем Ангеле Меркел, који се толико пута састао са Путином као што се састајао Вучић. Чак можда и на светском нивоу. Ово је заиста велико признање и председнику Вучићу и Србији – рекао је Лазански гостујући на РТС.

Анђелковић каже да је Путин у сваком тренутку био један од највећих светских лидера, док су се други мењали и да због тога представља „прворазредну“ фигуру за Србију.

– За нас је од великог значаја кад год он дође, а поготово сада у овом контексту. Он долази у тренутку када косовски преговори, евидентно, нису уродили плодом у садашњем формат, а опет, Србија се налази под страшним притиском да се нађе неко решење – рекао је Анђелковић.

Истиче да Србија под решењем подразумева притисак, а да „они који притискају“ желе капитулацију Србије.

Он упозорава и да је угрожена Република Српска, да се интензивирају притисци на њу, наводећи да је то наш „други витални интерес“.

– Очување РС у дејтонском формату је итекако угрожено. Чак је и јуче Ердоган отворено проговорио о потреби ревизије Дејтона. Видели смо крајем прошле године бројне западне званичнике који су долазили у Босну и Херцеговину. Сви поново помињу, у контексту такозваних НАТО интеграција, потребу да се Босна учини функционалнијом. То је угрожавање интереса РС – напомиње Анђелковић.

Kаже да у том смислу долазак Путина у овом тренутку значи да Србија има њену снажну подршку, а, додаје, чињеница је да би без Русије и њене позиције Kосово одавно било у Уједињеним нацијама и ми не бисмо могли више ни да се надамо некаквом компромису.

– Из тог угла, у једном преломном моменту када се очито спрема офанзива на Србију, Путинова подршка је за нас од кључног значаја – рекао је Анђелковић.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ