Србија

ЛЕПЕ ВЕСТИ ПРЕД ДОЛАЗАК У СРБИЈУ – НЕЗАДРЖИВА РУСИЈА: Претичу Немачку и Британију и постају пета економија света!

Русија ће наредне године постати пета највећа економија на свету а иза ње ће остати Немачка и Велика Британија.

Овакву анализу даје мултинационална банка “Стандард Цхартеред” у својим дугорочним прогнозама раста светске привреде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У извештају који приказује пројекције светске економије до 2030. године, банка је саопштила да ће Kина вероватно сменити САД са челне позиције. Смена на трону могла би се десети већ следеће године, у неколико тачка, када се индекси мере комбинацијом девизних курсева куповне моћи и паритета и номиналног бруто домаћег производа, пише РТ.

Поред Kине, међу првих пет ће се налазити САД, Индија, Јапан и Русија. Од шестог до десетог места налазиће се Немачка, Индонезија, Бразил, Турска и Велика Британија.

“До 2020. године већина светске популације ће бити класификована као средња класа. Азија ће бити предводник пораста средње класе, у исто време средња класа стагнираће на Западу”, каже Мадхур Јха, истраживач Стандард Цхартеред.

У извештају се предвиђа да ће се азијске економије значајно порасти у наредној деценији. Од десет најачих светких економија, чак седам ће бити из Азије.

Прошле седмице, Светска банка је у својим економским прогнозама рекла да очекује повећање стопе раста руског БДП-а на 1,8 одсто у 2020. и 2021. години.

Банка је у анализи објавила да се руска економија прошле године повећала за 1,6 одсто. Имали су релативно ниску и стабилну инфлацију, као и повећање производње нафте упркос пооштреним економским санкцијама. Међународни монетарни фонд (ММФ) повећао је своју прогнозу за раст руског БДП-а у 2019. на 1,8 одсто.

Позитиван утицај растућих светских цена нафте на руску економију надмашио би негативан ефекат санкција Вашингтона. У међувремену, званични подаци Федералног завода за статистику показали су да је највећа економија у Европи, Немачка, нагло успорена 2018. године. Она је порасла за 1,5 одсто прошле године, што је најспорија стопа од 2013. године. као допринос успоравању.

 

Извор: B92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ