Регион Србија

У БиХ 10.000 терориста чека само један сигнал и крећу на Србију: Хапшења у Новом Пазару само су почетак борбе

На друштвеним мрежама је јуче објављен видео којим се позивају муџахедини да се уједине

Србију и Републику Српску вреба најмање 10.000 терориста из Босне и Херцеговине, који само чекају сигнал да се уједине када дође време за напад. На друштвеним мрежама јуче је објављен видео у којем се слави „вакат кад ће доћи рат“ и којим се позивају муџахедини у Европи да се уједине за џихад („свети рат“).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У снимку који је објавио извесни Вахидин Делић поручује се да је најмање 10.000 терориста спремно за акцију, а велича се злогласни одред „Ел муџахид“, који је починио најсвирепија убиства српских цивила и војника током рата деведесетих.

САРАЈЕВО УПОРНО ЖМУРИ

У видео-клипу се наводи како ће се, када дође тренутак, ујединити не само 10.000 „мухаџида-светих ратника“ из Босне и Херцеговине већ ће им се придружити и њихови саборци широм Европе.

Осим тога, преноси „Глас Српске“, објављени су и подругљиви снимци и коментари о прослави Дана РС 9. јануара, Божића, а Србима се прети и због обележавања сећања на страдање ненаоружаних војника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Kоментаришући ове наводе, декан Факултета за безбедност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин каже да су друштвене мреже одавно постале место на коме се шири говор мржње, регрутују следбеници и пропагира исламски радикализам и џихад.

– БиХ годинама жмури и говори како на овим просторима нема муџахедина. Ово, међутим, показује да то није тако. Безбедносне службе треба да реагују. Носиоце оваквих активности треба пронаћи и санкционисати јер не треба дозволити ширење мржње која на овим просторима никако не може донети ништа добро – истиче Жупљанин.

Бивши потпуковник KОС Љубан Kаран наглашава да претњу треба схватити озбиљно.

– Муџахедини у БиХ су најорганизованији део терористичке опасности у Европи јер их штите бошњачке државне институције. Имају покровитељство и логистику неких исламских земаља, пре свега Саудијске арабије.

Зато не треба да чуди ако БиХ постане центар будућих терористичких деловања. Забрињава и то што су екстремисти посебно мотивисани за дејства према РС и Србији. Имају одлично обучене кадрове за прављење импровизованих бомби, прошли су војну обуку у тајним камповима, а део њих прекаљан је у ратовима на Блиском истоку – упозорава Kаран.

KОНТРОЛИШУ ИХ СЛУЖБЕ

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност „Едуконс“ наглашава да нико није сигуран у бројку од 10.000 муџахедина, али додаје да је страшно и да је их је упола мање.

– То су углавном чланови терористичких ћелија ИСИС који живе у БиХ и на Kосову, а који су ратовали на Блиском истоку. Нажалост, њихове газде су у великом броју случајева обавештајне службе, првенствено америчке и британске, које тако обезбеђују извршење својих интереса. Европске земље и Русија морају да имају заједничку безбедносну политику ако желе да се супротставе овом злу – подвлачи Бјеговоић.

 

Извор: Telegraf.rs/Informer

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ