Србија

ВОЈНА НАСТАВА ПОНОВО У ШКОЛАМА: Ово су новитети у СРПСКОМ образовању!

У другом полугодишту ђацима требало да одрже два часа посвећена одбрани, цивилној заштити и реаговању у току природних катастрофа и елементарних непогода

Неће бити уведен нови предмет, већ ће на четири часа одељенског старешинства бити обрађено 11 тема, за шта могу бити позвани и гости из Министарства одбране.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На адресе средњих школа у Србији Министарство просвете упутило је ових дана допис у којем их обавештава да би у другом полугодишту ђацима требало да одрже два часа посвећена одбрани, цивилној заштити и реаговању у току природних катастрофа и елементарних непогода.

Kако су за „Политику” прецизирали представници Министарства просвете, неће бити уведен нови предмет, већ ће у току једне школске године на укупно четири часа одељенског старешинства разредни старешина факултативно обрађивати 11 тема, а за то може ангажовати и госте из Министарства одбране. Увођење обуке о одбрани и цивилној заштити у школски систем, како кажу, иницирало је Министарство одбране. То су учинили позивајући се на одредбе Закона о војној, радној и материјалној обавези, у којима се средњошколци сматрају категоријом грађана која треба да стекне знања и вештине за потребе одбране земље у условима ванредног и ратног стања.

– Неке од тих једанаест тема које ће ђаци обрађивати су: каква је улога Војске Србије у систему одбране земље, како се постаје професионални војник, војна обавеза у Србији, који су облици неоружаног отпора и теме из области цивилне заштите – појашњавају у Министарству просвете.

Изузетно је што су се министарства одбране и просвете одлучила на увођење ове новине у српско образовање, сматра проф. др Зоран Драгишић са Факултета безбедности у Београду. Међутим, истиче да се на четири часа у току школске године готово ништа не може учинити, јер Србија сада има генерације младих потпуно неспремне за „обавезе и захтеве безбедног живљења”, који не знају основе заштите од поплаве и пожара.– Наша омладина је небезбедна. Овај корак је одличан, али је неопходно хитно увођење обавезног предмета у трећем и четвртом разреду средње школе, који би се звао безбедоносна култура. Поред знања о пружању прве помоћи, гашењу почетног пожара, понашања у ванредним ситуацијама, при поплавама, на пример, тај предмет би ђаке учио како да се одупру свим савременим изазовима и претњама који све више угрожавају средњошколце. То су наркоманија, сајбер претње и сазнања о свим врстама криминала, а нарочито нарко-криминалу. Наставници би ђаке научили како се указује лична и узајамна заштита, како се то стручно назива према међународним конвенцијама о цивилној заштити – истиче професор Драгишић и додаје да би то било нешто попут некадашњег предмета Одбрана и заштита, али без његове „идеолошке

– Чињеница је да живимо у веома нестабилном региону. Будући да од 2010. године немамо обавезно служење војног рока, предлажем да у оквиру тог предмета у четвртом разреду, можда и трећем, буде уведена мини војна обука и за дечаке и за девојчице, на којој би научили гађање из пушке. Онај ученик који има проблем са оружјем не би морао да пуца из пушке, али не може баш да има и приговор савести на гашење пожара – истиче Драгишић и додаје да би се овим предметом подигла и мотивација за добровољно служење војног рока, јер сматра да је Србији потребна већа војна резерва.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs/Politika

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ