Србија

Вучић: Хвала Путину на посети и споразумима! Реч је о гасоводу и огромним инвестицијама!

Руски председник Владимир Путин, током јучерашњег дана, боравио је у једнодневној посети Београду

Председник Србије Александар Вучић обратио се јавности након јучерашње посете председника Руске Федерације Владимира Путина и том прликом сумирао све утиске и подсетио грађане у коликој мери је посета руског председника важна за Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Predsedništvo

Geplaatst door Srbija Danas op Vrijdag 18 januari 2019

Председник је одговарао и на питања новинара
Председник је упитан када очекује да Приштина укине таксе и колико је Србија близу расписивању ванредних парламентарних избора.

– Ако не укидају таксе јасно је да не желе разговор, договоре и да је њихова политика политика уцене у којој би Србија требало све да да, а да не добије ништа. Требали бисмо да знамо да ли су они за разговоре или нису, па и због избора. Важно је да водимо рачуна о државним интересима, због тога нам треба одговор да ли ће бити укидања такси, да би знали шта да радимо. Уколико се то деси, Харадинај ће имати прилику да ме скине са власти како је то најављивао, а и многи други који само критикују и захтевају, а ништа нису урадили – рекао је председник.

Вучић је апеловао на партнере из ЕУ да снажније утичу на Приштину да укину таксе.

– Молим их да њихови захтеви Албанцима буду јаснији и одређенији јер нам је страшно важно да наставимо да разговарамо. Чули смо и речи албанских званичника који говоре о томе да је основни циљ нанети штету Србији, а неки су говорили да је време да ме склоне на улици у Београду. Молим Приштину да таксе укине, али молим и партнере из ЕУ да укажу на значају и неопходности наставка дијалога. Без решења имали бисмо проблема и економских и политичких. Без стварних решења питање је колико би економски раст био одржив – истакао је Вучић.

Председник Србије каже да на Балкану сви боље од њега знају шта му је рекао Путин, иако га неки нису ни видели.

– На Балкану сви боље од мене знају шта је мени Путин рекао. Ја то у свом животу нисам видео, па сам схватио да и Kадри Весељи то боље зна. Он каже да је мени Путин рекао да ће Русија да призна Kосово, а мени је Путин све супротно од тога рекао – казао је Вучић.

Александра Вучића упитали су како је реаговао на то што је Владимир Путин на конференцији рекао да се неће обратити нацији испред Храма.

– Замолио бих вас да ми кажете где се то Владимир Путин у било којој посети обратио народу. Ја сам само замолио да им каже две речи. Разумем чињеницу да Ђилас и Шолак да неко може да доведе стотине хиљада људи више, то може Путин, не ја, а они не могу ни пет хиљада. Могу да покраду Србију, да је опљачкају, у томе су експерти, а да нешто добро ураде не могу. Путинов протокол је веома строг и они никада нису пристали да он негде говори. Он је био веома срећан због подршке коју је видео и његови људи су нам рекли да се он не обраћа и не дели емоцију у местима где са њим иде преводилац, јер преводилац не може да пренесе ту емоцију. Ја сам му рекао само кажите им две речи и он је то учинио за мене и за све грађане. Они који тугују због среће Србије, мораће још много бенседина да попију да се смире – рекао је председник.

Председник Србије је рекао да ће Си Ђинпинга видети у априлу, а да ће кинески председник доћи у Србију у другој половини ове године.

Председник се обратио јавности
Председник Александар Вучић обратио се медијима и јавности и изразио задовољство након посете руског председника Београду и открио како је јучерашњи дан протекао, шта се догађало иза камера, које је бенефите остварила Србија, као и који су споразуми потписани и у ком смеру се наставља сарадња.

– Желим да изразим захвалност председнику Русије, на поштовању које је показао нашој земљи ,али више од тога на споразумима које смо потписали. Говорићу само о четири основна нивоа, најпре, за нас је од пресудног значаја гасни договор који смо постигли и утаначили. До краја 2019. биће пуна изградња конектора од 402 километра. То би било од суштинског значаја за будућност Србије. Реч је о огромној инвестицији. Финансираћемо га заједно, и српска и руска страна. То нам даје могућност да у сваком тренутку можемо да интервенишемо на домаћем тржишту. Гас није за употребу само у домаћинствима, већ у великим фирмама. Други део о ком сам хтео да говорим јесте ауто-пут до Македоније и до Бугарске. То су стратешки пројекти и успећемо да их завршимо. Разговарали смо о тим питањима и са Русима, али и са Kинезима и Европљанима, ипак желимо да подигнемо железницу и зато морамо да пожуримо са радовима, и у ових 230 милиона ушли су и реконструкција железница. Хоћемо да преузмемо део путника, робе, саобраћаја… Хоћемо да што пре унапредимо железницу – рекао је председник.

Председник Вучић указао је да је треће поље сарадње са Русијом јесте и војно наоружање и технологија и истакао да ће Србија и у будућности наставити да купује и сарађује на овом пољу са руским партнерима. Посебно је истакао да је Србија веома много уложила у радарске системе.

– Имамо добру војно-техничку сарадњу са Русијом. У претходном периоду смо наручили набавку различитих система. Четири борбена хеликоптера, комбат хеликоптера. Посебно смо уложили у радарске системе. У току 2019. године добијамо више хеликоптера него што смо имали у претходних 30 година. Тада ће одбрамбена моћ Србије бити увећана – навео је Вучић.

Такође, како каже, једна од кључних тема била је сарадња у области дигитализације и иновационих технологија.

– Kључна тема јуче била нам је сарадња у области дигитализације и информационих технологија. Неки људи су били добронамерни, а неки и нису, када смо склопили уговор, мислили су да се ту ради о одласку у космос, али да им кажем ја, то и нема баш неке везе са космосом, али и да је могуће из развој да за десет година идемо и у космос. Веома сам задовољан резултатима које смо постигли током јучерашње посете. Посебно бих се захвалио грађанима Србије на изузетној гостропримљивости и што су тако дочекали Путина – рекао је председник и додао:

а никада не бих могао да привучем толико људи, ни половина не би дошла да сам их позвао да дођу по мене. Неки људи нису могли ни двадесети део да привуку, али ти људи су јуче дошли да виде Путина и ја сам помогао само логистички, а политички не преузимам заслуге, јер ти људи нису дошли због мене него због Путина. Нећу се хвалити бројкама, али свакако је за похвалу да када имате преко 100.000 људи да се не поломи ниједан прозор, нико није повређен, није било инцидената. Много сам задовољан како умемо да будемо пристојни и гостољубиви – рекао је Вучић.

Посебна церемонија која је јуче организована јесте уручивање руске државне награде, коју је лично председник Владимир Путин уручио српском председнику Александру Вучићу, а реч је о Ордену Александра Невског.

– На почетни списак носилаца ордена Александра Невског сада ц́е бити заслужено уписано и Ваше име. Умногоме захваљујући Вама, руско-српска сарадња се развија у свим правцима. Високо ценимо Ваш принципијелни став – рекао је Путин.

Председнику Русије ово је био 15. по реду састанак двојице државника и испред Палате Србија јуче је припређена свечана церемонија, а након ње уследио је састанак у ужем формату председника Александра Вучића и председника Владимира Путина.

 

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ