Србија

ЛАЗАНСKИ ОТKРИО ТАЈНУ: Бомбардовање је могло бити спречено, али…

Војно-политички коментатор и аналитичар Мирослав Лазански открио је тајну последње депеше председника СРЈ Слободана Милошевића коју је један наш генерал, тог 24. марта 1999. ујутру, уочи бомбардовања, однео Американцима.

– Та депеша је била упућена да би се спречило бомбардовање. Један наш генерал је отишао да преда ту депешу, примили су га амерички генерали и рекли су, дословце:,,Ми разумемо о чему се ради, али нажалост, воз је кренуо из станице!“ Значи, већ је било готово, али то је био последњи покушај Милошевића да се избегне бомбардовање – рекао је Лазански и додао да је вероватно Милошевић понудио Американцима неки уступак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Они су и пре тога намеравали да нас бомбардују, пре свега због поруке Русији и јер се тад прослављало 50 година НАТО и то је требало „прославити у ватромет“.

Водитељ Миломир Марић је, како сам каже „цинично“, питао да ли се радило о „аеро-митингу“ за прославу 50 година НАТО који је изгубио смисао у то време, а Лазански се није сложио са том констатацијом.

– „Аеро-митинг“ није. Ми смо могли до висине 6000-6500 метара да контролишемо, али се они нису спуштали са тих висина. Он дође са бомбардером Б-2 из Америке, лансира ракете на циљеве у Југославији изнад Јадрана и врати се, или лете преко 12км, а наши ПВО системи нису имали те домете. Ту смо имали проблема, али ипак је то била херојска борба. Авијација и ПВО су поднели херојске напоре, пилоти посебно, који су сви полетали у мисије, а знали су да немају шансе, али и ракеташи и Приштински корпус, који се заиста херојски борио – рекао је Лазански.

Извор: Informer.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ