Свет

ШЕФ ПЕНТАГОНА ЗАЛЕДИО АМЕРИКУ: Наш најопаснији авион Ф-35, не може да се бори са РУСИМА!

Тешко је рећи да ли је о овој теми говорио као стручњак или га је спонзорисала компанија за коју је радио од ’80-их до 2016. године, пре него што је прешао у тим бившег америчког министра одбране Џејмса Матиса.

Чињеница је да је ,,вршилац дужности” Пентагона Патрик Шанахан рекао, без длаке на језику, да је ,,програм Ф-35 с**бан и требало је ићи Боингу који не би тако поступио”, мислећи на Локид Мартина, којем је додељен владин уговор за те авионе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

,,С**бани” програм новог борбеног авиона пете генерације Ф-35 ,,Лигхтнинг ИИ”, којег, према Матисовом наследнику, Локхид Мартин неће моћи закључити, према бројним објавама ваздухопловног сектора је био најскупљи програм у историји наоружања. Од првобитно очекиваних 400 милијарди, до сада је ,,појео” више од 1500 милијарди долара.

Иако је Шанахан говорио као ,,вршилац дужности” на челу Пентагона и окултно лобирао за компанију у Сијетлу, исто је тврдио и када га је покојни спонзор украјинских нациста и исламских главосеча Џон Мекејн, као председник Одбора америчког Сената за одбрану, требало да потврди за заменика Џејмса Матиса.

Након више од седам година закашњења у односу на почетне планове, авион Ф-35 још увек има нерешене техничке проблеме.

Подсетимо да је у новембру прошле године Пентагон суспендовао све летове авиона Ф-35, оба типа – Ф-35А и Ф-35Б, како националне тако и код ,,међународних партнера”, како би се спровеле контроле мотора због претходне несреће у Јужној Kаролини у септембру, када се срушио авион Ф-35Б с вертикалним слетањем, развијен за морнаричку пешадију.

Милитарy Тимес подсећа на још један инцидент, прошлог априла, који се догодио због проблема са напајањем и авион је хитно приземљен. Чак је и Тимес писао о великим проблемима, посебно везаних за резервне делове и оперативни систем који је осетљив на кибернетичке нападе.

Осим тога, авион Ф-35 не може преносити податке старим моделима авиона, а да притом свој положај не открије непријатељу.

Ћини се да је откривено и још није отклоњено ,,хиљаду различитих недостатака”, како је у свом извештају навела организација ,,Пројекат државног надзора” (ПОГО). Откривено је и да је Пентагон покушао да сакрије ,,само критичне недостатке” као што је проблем са системом избацивања пилота и одређивање координата бомбардовања. Осим тога, индикативно је да је софтвер авиона ресетован више од 30 пута, али и даље ради са различитим грешкама.

Што се тиче суседне Италије, земља је обавештена да ће добити шест авиона Ф-35 наредних пет година, уместо очекиваних 10, али нема речи о отказивању програма куповине. Италијанска влада жели да купи 90 борбених авиона Ф-35, од којих 60 верзије Ф-35А и 30 морнаричких Ф-35Б.

Ф-35А стоје 115,5 милиона долара по комаду, а Ф-35Б 140 милиона долара. Тренутно, уз 86 Еурофигхтера ,,Тyпхоон”, Италија има десет Ф-35А и Ф-35Б.

Осим тога, у поређењу са руским Су-57, који је према речима војног стручњака Алексеја Леонкова први ,,грабежљиви нападач”, Ф-35 би био ,,пузави грабежљивац”, али не само због притиска два мотора руског авиона у поређењу с јединим мотором који има Ф-35.

,,Су-57 је авион високе управљивости и са малим детекционим радарима. Ако би се та два авиона сусрела, највероватније би Су-57 пре открио Ф-35 и могао би први употребити оружје”, каже Леонков.

Чак је и Милитарy Wатцх, упоређујући карактеристике и борбена обележја авиона Су-57 и Ф-35, навео да је амерички лагани авион с малом управљивошћу, док је руски тешки борбени авион, што му може обебедити супериорност у ваздуху, а и погоднији је за ваздушне борбе”.

Наравно, купци авиона Ф-35 се уверавају у ,,екстремну нужност” поштовања услова купопродајног уговора и одбрану ,,граница домовине од руске претње”, чак и у случају Италије, земље која се сматра добро брањеном на истоку, пре свега словенским и хрватским авионима и оним неутралне Аустрије.

Али, шалу на страну. Чињеница је да Матисов в.д. тврди да је ,,програм Ф-35 с*ебан” и да Локхид Мартин неће успети да испуни уговорне обвезе према купцима. Али сада се појављује и трећи актер у авио- индустрији – Kина.

Унапређени кинески ,,невидљиви” Ј-20 ће засенити амерички Ф-35А, јер и Пекинг жели надмоћ у ваздушним просторима.

До сада није било битке између кинеских борбених авиона Ј-20 и америчког Ф-35А компаније Локхид Мартин. Међутим, Kина тврди да ће надограђени Ј-20 бити ,,надмоћнији” од Ф-35 и да ће ваздушне снаге кинеске војске моћи да одбране Kину од ,,љубитеља Ф-35” у азијско-пацифичкој регији.

Најава је уследила одмах након најаве Јужне Kореје да ће до краја марта добити 40 авиона Ф-35А, који су наручени 2014. Јапан већ поседује 10 таквих борбених авиона и још 32 очекује у текућој години. Локхид Мартин обећава да ће додатних сто комада, укључујући и варијанту Ф-35Б за кратке писте као што су носачи авиона, испоручити током наредне године. Аустралија, која је већ примила два ова авиона у децембру, такође би наредних година требало да добије око 100 авиона Ф-35.

Иако још увек нису испоручени, Вашингтон окружује Kину ,,стилт” борбеним авионима. Другим речима, гради ,,Kлуб пријатеља Ф-35” на кинеским границама, рекао је Веи Донгшу, војни аналитичар из Пекинга и додао како се САД, Јапан и Јужна Kореја припремају за заједничке вежбе с Ф-35 у близини Kине.

Иако многи тврде да је Ф-35 најнапреднији борбени авион пете генерације на свету, ни Kина не седи скрштених руку, очекујући сукоб с америчком војском са авионима МиГ 21. Kина је недавно увела у употребу свој авион пете генерације, такозвани Ј-20.

,,Авион Ј-20, којег од почетка 2018. године користи војно ваздухопловство, опремљен је најмодернијим авионским и електронским технологијама. Њихов распон и оптерећење оружјем сматрају се бољим од Ф-35 и могли би остварити своју примарну мисију постизања супериорности у ваздушним борбама XXИ века”, наводи се у извештају који је објавио Глобал Тимес.

Веи је такође рекао да Ј-20 има још простора за значајна побољшања. Ажурирана верзија која није далеко од масовне производње биће ,,надмоћно супериорнија” у односу на Ф-35. Истакао је да кинески ,,пасивни радар и радар с мерним таласима могу да открију скривене летелице и да их униште пројектилима ултрависоке технологије.

Глобал Тимес објашњава да су неефикасности Ф-35 свима постале јасне. Пре свега, истичу да је авион доживео бројна хитна слетања, дисфункције током лета, укључујући недостатак кисеоника међу посадом и кварове мотора. Амерички авион захтева и врло високе трошкове одржавања, јер се премаз, који апсорбује радарске таласе, смањује и након сваког лета треба да се замени. Kинеске државне новине такође примећују да кинеска војска није пријавила извештај о неисправности Ј-20.

Изгледи су врло јасни. Kо има најбољи борбени авион пете генерације победиће у следећем великом сукобу. У овом тренутку се води трка између Сједињених Држава, Kинеза и руског Су-57. Ту је и ирански ,,стелт” ИАИО Qахер 313, али неки западни стручњаци сумњају да ће бити употребљив. Видеће се.

 

Извор: Logicno.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ