Србија

ЗБОГ КОСОВА ВУЧИЋ РАЗМИШЉА да распише изборе за 31. март?

Председник Србије Александар Вучић размишља да распише ванредне парламентарне изборе за недељу 31. март, пише таблоид ни лист „Информер“.

Како наводи лист, „окидач за расписивање ових избора је криза дијалога на Косову“, о чему је председник и јуче говорио.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Уколико Приштина не укине таксе, јасно је да води политику уцене. Ако је то тако, онда немамо сметње да идемо на изборе“, изјавио је Вучић, уз опаску да је „фер да пружи шансу Харадинајевој идеји да га скине с власти“.

Вучић је јуче рекао и да поново „моли Приштину да укине таксе, а ЕУ да јасније утиче на Приштину и укаже на неопходност дијалога“.

Дачић: Ванредни избори уколико нема важнијих државних интереса
Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће до ванредних парламентарних избора у Србији доћи ако нема важнијих државних интереса од, како је рекао, укидања такси и дијалога Београда и Приштине.

Дачић је казао да је то значила изјава председника Србије Александра Вучића да „ако нема дијалога, нема сметњи да идемо на изборе“.

„Ако има државних интереса важнијих од тога (избора), онда тих избора неће бити, то говори Вучић. Ако нема укидања такси, наставка дијалога, онда се отвара простор за изборе“, рекао је Дачић за РТС.

Додао је да „Европска унија живи у утопији“ да ће до средине године доћи до договора Београда и Приштине и да Србија улази у предизборну годину, те да ти избори не би били „изразито превремени“.

„Нисам ја мењао политичке партнере, него народ. Нисам ја тај ко је одлучивао ко ће гласати кога на изборима. Наша одлука (социјалиста) да направимо власт 2012. године са Николићем и Вучићем била је од историјског значаја за Србију и то показује данашња позиција Србије“, рекао је Дачић.

Он није хтео да потврди да ли је Република Палау наредна земља која ће повући признање независности Косова, али је казао да је шеф косовске дипломатије Беџет Пацоли послао писмо тој држави у којем изражава чуђење да ће повући признање.

„Сигурно је да ће 13. земља повући признање. Да ли је то Палау, нека у Приштини размишљају. Није то само Палау, има још“, рекао је Дачић.

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ