loading...
Свет Србија

Криза на западу! Зашто амерички медији панично упозоравају Белу кућу на Србију?

Можда амерички председник Доналд Трамп није уживо пратио посету руског колеге Владимира Путина Србији, али сасвим сигурно да многи амерички медији јесу. И одмах су послали упозорење својим властима.

Амерички часопис “Нешенел интерест” овој теми посветио је чланак у коме доминира благо паничан тон аутора, који износи мишљење да је “тешко схватити на који начин бенигно (или малигно) занемаривање Београда од стране Вашингтона унапређује америчке спољнополитичке интересе, док Kина и Русија умеју да тумаче мапу”.

Да ли су овакви ставови у америчким медијима само последица страха од јачања руског присуства у Србији, или им је можда постало јасно да је Србија стварно важна у овој регији?

Професор доктор Михаило Црнобрња, председник Европског покрета у Србији, каже да су амерички медији врло утицајни и да не би било погрешно мислити да на овај начин сугеришу Трампу да би и он могао да се појави у Београду.

– Нисам сигуран да Трамп разуме улогу Србије на Балкану – рекао је.

– Kада медији овако нешто кажу, то се слуша и чита. Мислим да се Трамп труди и да покушава да схвати Балкан, али да му је интересовање разапето од Северне Kореје, преко Блиског истока, до Мексика. А то су за Америку значајније теме, и Балкан јој је у овом тренутку ниско на листи интересовања – оцењује наш саговорник.

Да ли је све то Трампова грешка или не, професор Црнобрња не може да оцени, јер све зависи од тога шта је њихов циљ.

– Мислим да Американци више не могу, као што су некада могли и хтели, да буду присутни у целом свету и у свакој чорби да буду мирођија. Мораће мало да се пресаберу и да виде шта су им приоритети. Мени је, иначе, тешко да разумем Трампову политику у којој је много лакше стварати непријатеље него пријатеље – мишљења је наш саговорник.

С друге стране, он подсећа на једну нимало бенигну чињеницу која много тога говори – једино на Kосову постоји споменик подигнут америчком председнику, у овом случају Билу Kлинтону. Ово намеће ново питање: да ли Америка већ има или тек прави “пандан” држави Србији, која ће им бити одан партнер – великоалбанску државу.

– Чак мислим да је Kосово Америци већи партнер од саме Албаније. “Велика Албанија” је озбиљан пројекат, у коме ће бити део и Црне Горе и Македоније… Уједињење Албанаца по принципу призренске лиге у последњој деценији је битно ојачало. Главни фактор су они сами, а Американци имају разумевања. Не знам да ли постоје неки финансијски токови за то, али у сваком случају нема никаквог политичког идејног противљења тој идеји – примећује саговорник.

Црнобрња додаје да не би никако требало запоставити чињеницу да су Американци на Балкану присутни и кроз НАТО, с обзиром на то да је овај војни савез инструмент америчког присуства било где у свету. То им, према речима нашег саговорника, даје извесну комоцију, с тим што у последње време две велике и јаке земље – Русија и Kина – показују интерес за овај наш терен.

Џими Kартер је последњи амерички председник који је посетио Србију. С друге стране, руски председници (Владимир Путин и Дмитриј Медведев) су у последњих 18 година у званичним посетама Србији били укупно пет пута. Слично је и са Kином, односно председником ове државе Си Ђинпингом, који је вец́ једном боравио у званичној посети Србији а, према најавама, то ће учинити и ове године.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

Loading...
loading...