Србија

УКИДА СЕ ПРИЈЕМНИ ЗА ФАКС: Министарство просвете спрема нов концепт уписа на факултет

БЕОГРАД – Пројекат чији је циљ да припреми образовни систем у Србији за увођење новог концепта завршних испита у средње образовање почео је ове године.

Тај концепт, између осталог, подразумева да сви ученици истовремено полажу државну матуру и да факултети признају матуру као испит на основу кога се ученици уписују без пријемног испита.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На састанку, којим је званично почела реализација пројекта министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је указао на његову важност.

– Пројект је од значаја за унапређивање квалитета средњег образовања и васпитања, али и за доступност високог образовања свим ученицима – казао је министар.

Циљ пројекта је да припреми систем образовања и васпитања и да пружи подршку ресорном министарству у процесу припреме, пилотирања и увођења (имплементације) завршних испита у средње образовање и васпитање.

На основу новог концепта припремљени су и објављени Правилник о општој и уметничкој матури и Правилник о стручној матури и завршном испиту на крају трогодишњег средњег стручног образовања.

У раду на пројекту биће укључени наставници средњих школа и универзитетски професори који ће заједно припремати испитне тестове – испитна питања заснована на стандардима постигнућа ученика и стандардима квалификација.

Министар Шарчевић је најавио нови модел полагања мале матуре од идуће године, а ево и шта то тачно значи. Kомисије, које ће бити образоване за сваки наставни предмет који у општем средњем образовању има дефинисану предметну општу и специфичну компетенцију и стандарде постигнућа, имају обавезу да припреме приручнике за наставнике и материјале за ученике.

Исто се очекује и од комисија које ће припремати задатке за стручне предмете.

Током трајања пројекта школе и факултети ће имати и низ обука како би се квалитетно припремили за спровођење завршних испита.

Пројекат Унапређивање квалитета средњег образовања и васпитања путем увођења завршних испита – општа, уметничка и стручна матура и завршни испит на крају трогодишњег средњег стручног образовања и васпитања – финансира се средствима из претприступних фондова за 2015. годину (ИПА 2015) а планирано време трајања је три године.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Blic

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ