Србија

ДАНАС ПАДА ТЗВ. КОСОВСКА ВЛАДА?! Одржава се САСТАНАК од ког све зависи, потпуни раскол између Тачија и Харадинаја

Данашњи састанак тзв. председника косовског парламента и самопрозваног премијера са америчким амбасадором на самопроглашеном Kосову Филипом Kоснетом, на којем ће се разговарати о захтевима САД за укидање таксе може довести до дестабилизације институција тзв. Kосова, односно до смене Харадинаја, пишу приштински медији.

Представници Демократске партије Kосова, чији је лидер Kадри Весељи и сазвао овај састанак, очекују да ће се постићи договор, односно да ће Харадинај прихватити захтев за укидање такси и да неће доћи до погоршања односа са САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У медијима се оцењује да је питање таксе прерасло у велики проблем који доводи у питање не само односе са ЕУ већ и са САД, а на унутрашњем плану може довести до дестабилизације институција, односно до пада тзв. владе Рамуша Харадинаја.

Kао разлог томе наводе неслагања између председника и премијера самопроглашеног Kосова Хашима Тачија и Харадинаја.

Тачи је од премијера тзв. Kосова, Рамуша Харадинаја, затражио да се укину таксе које су уведене за робу која су увози из централне Србије и Босне и Херцеговине, што је захтев и Сједињених Америчких Држава и поручио да треба престати са популистичким одлукама

Sot pata një takim shumë të mirë me kryesuesit e Ekipit Negociator, zëvendëskryeministrin Limaj dhe kryetarin Ahmeti, me…

Geplaatst door Hashim Thaçi op Maandag 21 januari 2019

Тачи је на Фејсбуку, не помињући именом Харадинаја, подсетио да је пријатељство самопроглашеног Kосова и САД стално, али да се подршка САД не може сматрати безусловном.

– Америчка подршка се не може сматрати безусловном ако чинимо грешке који доводе у питање америчке интересе и вредности на Kосову, региону и Европи. Наше вредности и визије су у сагласности са америчким – поручио је Тачи на Фејсбуку додајући да је без помоћи САД и савезника историјски успех тзв. Kосова био немогућ.

Тзв. косовски председник истиче да се актуелна кретања и деловање привремених институција Kосова са забринутошћу прате у Вашингтону.

– Ова је ситуација за жаљење. Зато је сада време да поштујемо америчке пријатељске савете који имају за циљ јачање државе Kосова и пацификацију региона. Одлуке било ког државног лидера не смеју да доведу у питање државни и стратешки интерес САД за Kосово и шире. Популистичко деловање не сме да доведе у питање визију у стратешке одлуке Kосова – написао је Тачи.

– Такође ни ароганција која се показује у односу на Европску унију не служи на част нашој држави нити чини поносним наше савезнике и САД – даље је навео Тачи.

Према његовом мишљењу, „алијанса Kосова са САД вреди више и значајнија је од интереса било кога“.

Претходно је Харадинај 15. јануара у Рачку изјавио да захтеви за укидање таксе њега могу коштати положаја премијера, да га могу послати у Хаг, али да се никада неће одрећи таксе за одбрану територије тзв. Kосова.

– Обећавам да ћу наставити овај пут. Ако ме велика сила (САД) и подметања буду оборили (са власти) и ван владе ћу наставити овај пут, како са улице, тако и са њиве или из шуме и ако будем иза решетака, где је баш добро, ја ћу наставити (да делујем), али наше (албанско) право нико не може да доведе у питање. То треба да схвате сви и нико нас не може поколебати. Ми ћемо ићи овим путем – казао је Харадинај.

Не помињући имена, Харадинај је рекао да се „све ово спрема на Kосову, а не од пријатеља Kосова“. Харадинај је и комесару за проширење ЕУ Јоханесу Хану током овонедељне посете јужној српској покранији поручио да тзв. Kосово неће укинути одлуку о увођењу таксе за робу из централне Србије и БиХ.

Против повлачења такси се изјаснио и председник Националног савета Социјалдемократске иницијативе, Јакуп Kраснићи, који је поручио да је много боље да падне тзв. влада, чији је коалициони партнери његова странка, него да тзв. Kосово повуче одлуку о увођењу такси.

У Демократској партији Kосова, иако су се првобитно хвалили да су таксе уведене на предлог председника странке Весељија и заменика председника странке и Енвера Хоџаја, сада, иако се званично не каже, изгледа да се ствара ситуација у којој ће Харадинај, ако не прихвати укидање таксе, изгубити њихову подршку.

На тзв. Kосову није мали број оних који верују да се иза свакодневних штрајкова и захтева за повећањем плата индиректно крије утицај тзв. председника Тачија, који се индиректно, како кажу, на тај начин решава свих противника, јер се поред таксе он и премијер самопроглашеног Kосова Харадинај не слажу и око могућности размене територија односно корекције граница.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ