Србија

РОДИТЕЉИ И ДЕЦА СЕ ХВАТАЈУ ЗА ГЛАВУ: Почињу припреме за упис на факултете, а ево колико ће то КОШТАТИ

Средњошколци су, у зависности од факултета и од тога да ли се спремају у оквиру установе, приватне режије или онлајн, на припремну наставу, увелико кренули, док ускоро почињу да се спремају и нове групе будућих бруцоша.

Цене припрема на престоничким факултетима варирају од 20.000 до 40.000 динара, док је у приватним едукативним центрима цена знатно виша и иде до 500 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најповољнија је цена припремне наставе на Машинском, где 65 часова износи 20.000 динара, а најскупља на Електротехничком факултету, где 60 часова, плаћених на рате, износи 40.000 динара. То не чуди с обзиром на то да се прошле године у првом кругу, за индекс ЕТФ пријавило 1209 кандидата за укупно 675 места.

Филолошки факултет један је од реткх који нуди онлајн материјале, за општи и интезивни курс, који по језику коштају 12.000 или 15.000 динара, док је за оне који уче два језика цена нешто нижа.

Један од најпопуларнијих факултета је Факултет организационих наука (ФОН), који организује припремну наставу за полагање пријемног испита из математике.

– Наставу држе професори и асистенти ФОН-а. Цена припремне наставе је 29.000 динара уколико се плаћа у целости или 30.000 динара на рате. Kандидати који припремају математику на ФОН-у могу конкурисати и на друге техничке факултете, као што су Грађевински, Електротехнички, Машински, Математички и многе друге факултете, напомињу из ове установе.

Управо на то рачунају будући бруцоши с обзиром да су Анализе уписе студената на студијске програме првог нивоа студија показале да управо да је ФОН у шест од 10 најчешћих комбинација средњошколаца који аплицирају на више факултета.

Kада је реч о природним наукама, припремна настава увелико се одвија из хемије и математике на Фармацеутском факултету, тачније од прве недеље децембра 2018. године и по предмету износи 27.000.

– Број часова наставе је 80 часова хемије и 80 часова математике, а цена припрема по предмету износи 27.000 динара – објаснила је продекан ове установе др Анђелија Маленовић.

У приватним едукативним центрима припреме су кренуле од октобра, где индивудални часови коштају од 10 до 30 евра, а родитељи на крају припреме неретко издвоје 500 евра за цео курс.

Kонкруренција је огромна када су неки факултети у питању.

– На ФОН-у или ЕТФ-у има пет пута више кандидата него што се званично упише. За упис на један факултет у Београду се бори цела Србија и Република Српска. Велики број будућих бруцоша долазе у Београд само на викенд како би одслушали наставу- објашњавају из центра.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ