Србија

БОРАЧКЕ ПЕНЗИЈЕ И ЗА ЧЕТНИКЕ И УЧЕСНИКЕ РАТА ’99?! Нови закон требало би да ступи на снагу 1. јануара 2020.

Фото: Pixabay.com

Погодности из предлога новог закона о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица, односиле би се на учеснике свих ратова – закључно са НАТО бомбардовањем 1999. године

Kако наводе данашње Вечерње новости, у те погодности спадала би месечна примања, пензије, инвалиднине, додаци за негу, једнократна новчана помоћ, бесплатна рехабилитација и опоравак, повлашћена вожња, бесплатно путовање и за пратиоце, финансијске дотације за возило, бесплатне сахране и још много принадлежности имаће борци, ратни инвалиди и њихове породице и потомци.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нови закон тек треба да прође скупштинску процедуру и могао би да ступи на снагу 1. јануара 2020. године.

Kако је речено у министарству за рад, социјална и борачка питања, реч је о радној верзији закона, а у току је прибављање мишљења и сагласности других надлежних органа.

Уколико буде усвојен, овај закон би требало да буде основни документ који ће обезбедити многе повољности за све ратнике (у појединим случајевима њихову родбину и потомке) – од балканских ратова до НАТО агресије 1999. године, као и за оне који учествују у мировним акцијама под заставом УН.

Овим законом ће бити обухваћено и око 36.000 борачких пензионера, наводе Новости.

„После много деценија склопљен је политички консензус, па закон обухвата све учеснике ратова, попут партизана и четника, али и припадника војске краљевине Југосалвије од 6. до 17. априла 1941. године. Признају се учесници Равногорског покрета од 17. априла 1941. до 15. маја 1945. године“, пише лист.

Kако се додаје, највећа новина су учесници у оружаним сукобима СФРЈ од 17. августа 1990. године, као и 27. априла 1992. године. Ту су коначно и они коју су бранили СРЈ током НАТО бомбардовања од 24. марта до 26. јуна 1999. године.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ