Свет

ОДМЕРАВАЊЕ СНАГА: Русија и Америка на ивици сукоба!

Амерички разарачи „Грејвли“ и „Портер“ „шетају“ се Балтичким морем, али их прате руске корвете. Прошле недеље је америчка ратна морнарица саопштила да је разарача „Доналд Кук“ послала у Црно море „због извођења безбедносних операција“. Акције разарача надгледа руски стражарски брод „Питливи“.

Последњих година САД су повећале своје војно присуство у Балтичком и Црном мору, као и у Тихом океану, што се тумачи као демонстрација силе. То би, како упозоравају руски војни експерти, могло да доведе до погоршања ситуације и тензија у региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Није тајна да руска морнарица прати кретање свих западних бродова и подморница, чим прођу мореуз. Чак и један амерички разарач је озбиљна претња. Довољно је рећи да он носи десетине ракета „томахавк“ и противбродских пројектила. Због тога је надзирање таквих бродова редовна пракса.

„Американци покушавају да затегну ’Петљу анаконде‘ дуж морских граница око Русије, али би они требало да рачунају на то да је званична Москва у стању да неутралише такве претње“, каже за Спутњик руски војни експерт Андреј Кошкин.

Војни стручњак додаје да су амерички разарачи под сталном присмотром руске морнарице.

„Све америчке бродове, као и бродове других држава чланица НАТО-а, прате наши бродови, који не само да их контролишу, него су и способни да неутралишу претњу, ако се она појави. Упркос жељи Америке да погорша ситуацију у региону, Русија је спремна да одговори на злоупотребу своје мирољубивости и мудрости и да жестоко одговори, ако буде било потребно“, истакао је Кошкин.

Током Хладног рата совјетска морнарица је такође пажљиво пратила бродове америчке морнарице који су пловили Балтичким и Црним морем. Совјетски савез се плашио да би у случају избијања сукоба, америчке крстарице и амерички разарачи могли да изврше удар на совјетске стратешке нуклеарне снаге.

Ракете лансиране из Балтичког и Црног мора могле би да долете до унутрашњих региона Русије, укључујући и до балистичких ракета укопаних у лансирним силосима на Уралу. То је била главна опасност за Русију.

Међутим, експерти сматрају да амерички и НАТО бродови у Балтичко и Црно море сада упловљавају и из политичких разлога. То је пре свега демонстрација подршке балтичким државама, Украјини и Грузији.

Поред тога, разлог је и добијање обавештајних података о стању руске морнарице. Американци траже слабе тачке, на пример, процењују брзину реакције руске ратне морнарице на њихов улазак у море и њену ефикасност.

Стручњаци верује да су редовне „посете“ америчке морнарице Балтичком и Црном мору последица повећане обавештајне делатности НАТО-а након 2014. године. Према њиховим речима, САД не крше међународно право, али константна упловљавања бродова у Црно море и летови америчких авиона у близини Крима су начин да се додатно изврши притисак на Русију.

Једним делом Русију штити Конвенција из Монтреа, према којој бродови земаља које нису црноморске не могу да остану у Црном мору дуже од 21 дан. Међутим, у Балтичком мору и другим морима та конвенција не важи, па САД активно користе прилику да провоцирају Русију сталним боравком у неутралним водама или у непосредној близини руских база и група.

Војни експерти упозоравају да су игре које Американци играју опасне и да је проблем што Вашингтон не жели да схвати да се његове провокативне акције могу схватити као припрема за агресију.

Јасно је да се Вашингтон труди да сачува и нагласи статус глобалног хегемона, али се равнотежа снага мења без обзира на његове жеље.

 

Извор: rs.spuntiknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ