Регион

СКАНДАЛОЗНЕ ТВРДЊЕ ХРВАТСКОГ НОВИНАРА: Говорио мамама с децом да не пролазе поред православне цркве да их четници не би побили

Због јавног позивања на насиље и мржњу Општинско државно тужилаштво у Загребу покренуло је кривични поступак против хрватског новинара Марка Јурича, саопштило је удружење Пројект Велебит, чији је Јурич оснивач

Kако се наводи, кривични поступак је покренут због Јуричеве емисије “Марков трг“ на З1 телевизији 2016. када је у два наврата упозорио грађане, посебно младе мајке с децом, да у центру Загреба не пролазе крај православне цркве јер би их “четнички викари“ могли заклати.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Потом је Веће за електронске медије на три дана одузело концесију тој градској тв, а припадници деснице организовали су марш више хиљада људи према згради Агенције за електронске медије где су, предвођени Велимиром Бујанцем, тадашњој председници Мирјани Ракић уручили партизанску капу и шајкачу.

Због говора мржње тада су казнену пријаву против Јурича поднели новинар Драго Пилсел, Kућа људских права и Српско народно веће.

У саопштењу објављеном на порталу поменутог удружења стоји да је Јурич саслушан уз присуству свог адвоката Жељка Олујића, а објављен је и снимак Јуричевог исказа који је дао државном тужиоцу, као допуну обране од пре три године. Рекао је да није вређао грађане српске националности, него – баш попут вуковарског градоначелника Ивана Пенаве – упозоравао на ширење, како каже, „четничке идеологије, посебно у СПЦ-у“.

Поступак је назвао „политичким и безобразним“, рекавши да тужилаштво треба да буде срамота, на шта му је представник ДОРХ-а казао да престане с вређањем и њега лично и државних институција.

У исказу је споменуо и гласило СНВ, рекавши да се из недеље у недељу руга уставним вредностима Републике Хрватске, Домовинском рату, Хрватској војсци, хрватској држави, влади, Kатоличкој цркви, па и самом државном тужиоцу који представља државу.

Из Пројекта Велебит тврде да чињеница је ДОРХ тек сада покренуо поступак коиндицира с појавом све популарнијег националног програма тог удружења, чији је Марко Јурич домовински представник и све већа гледаност Подцаста Велебит, који је Јурић поставио данас га води као дневну YоуТубе емисију.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ