Свет

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Амерички стручњак направио процену могућег напада на САД употребом руских торпеда „Посејдон“!

Велико је питање могу ли се Сједињене Државе уопште одбранити од напада руских нуклеарних суперторпеда „Посејдон“. Они се тешко могу открити, а и када се открију, још теже се могу зауставити. На удару су практично сви градови који се налазе на обалама Атлантског оцеана и Пацифика. Овакав напад би у тренутку уништио већину становништва, са секундарним ништа мање разорним последицама попут цунамија и смртоносног нивоа радијације.

Руска „суперторпеда“ су намењена за уништавање великих урбаних целина које се налазе на америчкој обали, као и за њену трајну радиоактивну контаминацију на којој би живот био немогућ, напомиње аутор овог текста који је пренео руски интернетски портал РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Аутор публикације је уверен да би у случају хипотетичког нуклеарног рата један од циљева „Посејдона“ био и амерички град Сан Франциско. Уколико би се експлозија овог торпеда догодила испод моста „Златна врата“, тренутно би настрадало најмање 500 хиљада људи. Ако би се којим случајем експлозија „Посејдона“ догодила поред Статуе слободе, губици би били петороструко већи. Такви напади би у таласима могли да захвате све америчке градове који се налазе на обалама океана. Не треба сметнути с ума ни разорно деловање огромног таласа познатијег као цунами, који би био последица стравичне подводне експлозије.

Аутор текста напомиње да је најновији руски торпедо „Посејдон“ највеће оружје таквог типа у свету. Поред тога, најновији производ руске војне индустрије има такав домет да може одједном да савлада растојање које покривају два највећа светска океана (Атлантски и Пацифик). Према мишљењу стручњака, први циљ „Посејдона“ могле би бити америчке поморске базе где су усидрене нуклеарне подморнице (базе Китсап и Кингс Беј).

„Овај торпедо је јако тешко открити, а још теже зауставити“, наглашава стручњак.

Осим тога, Кyле Мизоками наглашава да ова торпеда неће бити стратешко оружје првог удара. За разлику од интерконтиненталних балистичких ракета, које могу досећи своје циљеве на територију САД-а у временском интервалу које се мјери у минутама, „Посејдону“ би требало неколико сати, па чак и дана, да би достигао свој циљ. Стога „Посејдон“ није намијењен за напад, него више као оружје које упозорава на страшну одмазду.

Према речима америчког стручњака, руски суперторпедо се у хијерархији вреднује као оружје другог удара. Његов основни задатак је снажно психолошки деловати на свест потенцијалног непријатеља да би у случају било каквог напада на Русију могло доћи до незаустављиве нуклеарне апокалипсе с несагледивим последицама.

Што заправо представља „Посејдон“?

То је руски стратешки нуклеарни подводни дрон/торпедо интерконтиненталног домета, који може у ходу да мења путању свог кретања. Према западним обавештајним изворима, ови подводни апарати ће бити опремљени термонуклеарним оружјем. Наиме, простор за корисни терет (бојеву главу) ће имати дужину од 6,5 метара. Према наводима америчке интелигенције, овако велики простор је волуменом довољан да се у њега може сместити бојева глава снаге 100-150 мегатона ТНТ-а.

Недавно су руски извори изнели податак да ће стратешки нуклеарни подводни дрон-торпедо носити бојеву главу снаге 2 мт. Поред нуклеарне бојеве главе, он ће моћи носити и конвенционалну бојеву главу, што је ипак мало веројатно с обзиром на цену једног оваквог „колоса“ која свакако није мала да би се изводиле операције на тактичком плану.

Пројекат стратешког подводног беспилотног апарата „Посејдон“ је 1. марта 2018. године представио Путин. Русија планира изградити 32 оваква апарата, који ће се најверојатније употребљавати са специјално модификованих нуклеарних подморница класе „Антеј“.

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: hr.rbth. com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ