Идвајамо Србија

РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ! ДРЖАВА СПРЕМИЛА ОШТРЕ КАЗНЕ: Одузимаће вам децу ако не испуните ову обавезу!

Следе озбиљне санкције!

Онима који још нису вакцинисали своје малишане Министарство просвете оставило рок да до 1. септембра испуне ту обавезу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Држава неће бити благонаклона према родитељима који се оглуше о ову обавезу и они ће сносити санкције, међу којима је крајња изузеће из породице“, упозорио је министар Шарчевић

Родитељи будућих првака, који не доставе потврду о вакцинисању детета, сносиће озбиљне санкције, међу којима је крајња изузеће из породице!

То је јуче казао Младен Шарчевић, министар просвете, и истакао да је потврда о вакцинисању детета обавезна приликом уписа у први разред основне школе. Шарчевић је нагласио да Министарство просвете инсистира на вакцинисању деце и даје рок до 1. септембра за све родитеље који то нису до сада учинили.

– Држава неће бити благонаклона према родитељима који се оглуше о ову обавезу и они ће сносити санкције, међу којима је крајња изузеће из породице – упозорио је министар Шарчевић.

Иначе, за нешто више од годину дана Прекршајни суд у Београду изрекао је 119 осуђујућих пресуда родитељима који нису вакцинисали своју децу, од тога је 36 родитеља кажњено новчаном казном у висини од 5.000 до 50.000 динара. У том суду кажу да су током прошле године примили 222 захтева за покретање прекршајног поступка, а да је од почетка године стигло још шест захтева.

– У истом периоду донето је 119 осуђујућих пресуда, и то 86 у 2018. и 33 у 2019. Од свих осуђујућих пресуда у 75 је учиниоцима прекршаја изречена прекршајна санкција опомене, а у 44 новчана казна – кажу у Прекршајном суду.

Појашњавају да је од пресуда у којима је изречена новчана казна другостепени суд у осам случајева укинуо одлуку по жалби, док су у осталих 36 пресуда изречене новчане казне.

Родитељима који нису вакцинисали своју децу изречена је по једна казна од 5.000, 7.000, 50.000 динара, две казне од 15.000 динара, девет од 10.000 динара и 22 од 30.000 динара.

Иначе, Београд је 2016. имао најлошије резултате када је реч о вакцинацији деце. Обухват вакцинисане деце вакцином ММР у тој години био је 65,19 одсто.

Лош обухват вакцинисане деце био је један од главних разлога што је крајем 2017. букнула епидемија малих богиња у Србији.

Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог Градског завода за јавно здравље, казала је да је слика данас много боља, те да је обухват првом дозом вакцине ММР прошле године био 98,65 одсто. Она појашњава да је реч о деци која су вакцинисана у другој години живота и да је реч само о једној генерацији, док је годину дана раније обухват био 84,37 одсто.

– Обухват другом дозом, коју примају деца у седмој години живота, пред полазак у школу, за 2018. је 89 одсто, а за 2017, када је почела епидемија, био је 88 одсто – каже Ивана Беговић Лазаревић.

Пропуштена годишта

Епидемиолог Ивана Беговић Лазаревић подсећа да у Србији још постоје „пропуштена годишта“, да их је највише у генерацији од 2013. до 2016. те да та деца нису вакцинисана ни првом дозом вакцине.

– То су те рупе у колективном имунитету и ту треба још доста урадити, али то је на педијатрима, они треба да опомену родитеље да вакцинишу своју децу – закључила је она.

Бројке

222 захтева стигло је прошле године за покретање прекршајног поступка против родитеља који нису вакцинисали децу
119 осуђујућих пресуда за родитеље који нису вакцинисали своје малишане
36 родитеља кажњено је новчаном казном у висини од 5.000 до 50.000 динара
15 особа преминуло је од последица малих богиња у епидемији која је букнула крајем 2017.

 

Извор: Е.А./Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ