Идвајамо Србија

УЖАСНЕ ВЕСТИ: Родитељи, ако одбијете ово прете вам новчане казне, али и НЕШТО МНОГО ГОРЕ!

Уколико родитељ не жели да вакцинише дете, чак и када је од стране професионалца медицинске струке процењено да такав поступак угрожава здравље детета и његово право на адекватну здравствену заштиту, суд опште надлежности у парничном поступку може делимично лишити родитеље родитељског права, односно може их лишити права да одлучују о праву детета на здравствену заштиту.

– У том случају детету се поставља привремени старатељ, који ће се старати о здрављу детета и уместо родитеља дати сагласност и тиме обезбедити да дете буде вакцинисано – кажу за „Данас“ у Министарству за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, поводом изјаве министра просвете Младена Шарчевића да држава неће бити благонаклона према родитељима који одбију да вакцинишу децу и да ће они сносити санкције, међу којима је крајња – изузеће из породице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Градском центру за социјални рад за „Данас“ објашњавају да је према Породичном закону измештање детета из примарне породице мера за којом Центар за социјални рад посеже у ситуацијама када је дете животно угрожено, када се налази у озбиљној и непосредној опасности, а постоји разуман повод да се верује да би непредузимањем ове мере дете било изложено даљем озбиљном угрожавању.

Дете се одузима када је животно угрожено

– То су ситуације када родитељ злоставља дете, грубо занемарује, када напусти дете, не стара се о њему, израбљује га, подстиче на криминал или лоше навике, када дете навикава на алкохол… Након процене стручњака да је дете угрожено и да је издвајање из породице у датим околностима најбоље за дете, она се измештају по хитном поступку. У осталим ситуацијама (када није животно угрожено) право детета да живи са родитељима може бити ограничено само судском одлуком када је то у најбољем интересу детета – истичу у Градском центру за социјални рад.

У овом тренутку најчешћа казна према несавесним родитељима који одбијају имунизацију своје деце је новчана – од 30.000 до 150.000 динара.

То предвиђа Закон о заштити становништва од заразних болести.

Новчана казна се може заменити затворском – сваких хиљаду динара за један дан затвора.

 

Извор: Данас

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ