Идвајамо Србија

ИСТОРИЧАР ОТКРИО ШОК ДЕТАЉЕ: Дража је наредио да му доведу Тита, знао је добро ко је он!

Прошло је 30 година од када је историограф Милослав Самарџић објавио први афирмативни чланак о четницима у тадашњој СФРЈ.

У њему је написао да четници нису оно што тврде комунисти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Самарџић је у емисији „А шта ви мислите“ испричао до сада мало познате ствари о четницима и четничком покрету.

ЈУГОСЛОВЕНСКА ВОЈСКА У ОТАЏБИНИ ИЛИ ЧЕТНИЦИ?

Наисправније је рећи – југословенска војска. И то јесте био званичан назив Дражине војске. То је био назив и пре рата и назив није мењан. Е онда је 1942. дошло до те интерне поделе на ЈВУО, ЈВ у заробљеништву и ЈВ у емиграцији. Ови домаћи историчари неокомунисти намерно форсирају или ЈВУО или Равногорски покрет да би на ма који начин оспорили легалност.

А што се тиче четника – сви су тако звали. Дража је имао 1941. на печату мртвачку главу и штамбиљ – Команда четничких одреда југословенске војске.

Четнички одреди су били део југословенске војске. Четнички батаљони су на реверу имали мртвачку главу. После те интрне поделе 1942.

Дража је користио и назив ЈВУО а кад би причао са странцима онда је говорио ЈВ.

ЧЕТНИЦИ И БРАДА

Скоро сам од једног нашег истраживача набавио фотографију Драже Михаиловића из марта 1942. Она још није објављена. На тој фотографији Дража нема браду. То је потврдило моју теорију да је он када се први пут јавно појавио на Васкрс 1942. године имао је браду. Браду је држао ради маскирања, да га људи не би препознали, да га не би препознали немачки шпијуни. Јер немци нису углавном знали где је Дража, пошто је он имао своје двојнике на различитим странама.

Он је ради камуфлаже тада на Васкрс је он скинуо и униформу. Значи имао је браду и био је у неком народном оделу. А ови око њега су по угледу на команданта почели да носе браду. Али оно што је битно – када се саберу сви ти са брадам то је мање од један одсто. Имам фотографију из Динарске дивизије…

Њих је око 7.000 пошло у Италију 1945. И сликали су се пре бријања сви са брадама. И било их је мање од 50 на њих 5-6 хиљада. Не знам што су се комунисти ухватили толико за те браде кад су њихови оснивачи носили браде, нпр Маркс.

ДРАЖА – СРПСКИ ИЛИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ НАЦИОНАЛИСТА

Не бих користио реч националиста јер је та реч данас извитоперена. То је националиста био родољуб а данас када кажеш да је неко националиста то испада као да је нациста.

Дража је радио свој посао као начелник штаба југословенске војске. И он је као и краљ Петар као и југословенска влада бранио Југославију.

Он кад је долазио на Равну гору, по сазнању за геноцид у НДХ, први задатак себи поставио одбрану народа од геноцида преко Дрине унутар НДХ. Он шаље много официра, шаље се доста новца. Влада Југославије је послала много новца. Имали су новца јер је злато изнето пре рата. Влада шаље новац четницима да купе избеглицима храну у Лици и Далмацији нпр…

Кад су почели да беже муслимани из тих крајева ближих Србији, остављали су празна села. Онда су четници избеглице које су бежале отуда насељавали у та празна села и организовали храну за њих… Муслимани беже да их не побију четници који су их убијали из освете.

Четници су убили око 8.000 муслимана и око 2.000 Хрвата цивила. А ови су убили стотине хиљада Срба. То је све ратни злочин. Партизани мислим да су убили мање од хиљаду. Али партизанима су командовали Хрвати и они напросто нису дозвољавали њима да се свете. Дража јесте забрањивао освете али није могло у тој мери да се спречи. Били би и већи злочини да Дража није забранио злочине.

Три дана пре ослобођење Вишеграда 1943. Немци су нахушкали муслимане који су три села спалили и побили све које су нашли. Е кад је Вишеград ослобођен, када су упали четници они су протерали Немце и усташе и онда су почели да убијају цивиле муслимане. После су ти четници који су то радили били стрељани.

Дражу и данас многи оптужују, иако је ослобођен, за ратни злочин. А оптужба је апсурдна јер тада су важиле оне хашке конвенције о праву на одмазду. Да је Дража наредио да се почине ти злочини то не би били злочини по тој конвенцији.

МУСЛИМАНИ НА СТРАНИ ЧЕТНИКА

Значајан број муслимана, њих више хиљада, у области Коњица и Бјељине су се борили на страни четника. Муслимански прваци, најистакнутији људи попут лекара, правника су били уз Дражу док је руља била уз усташе.

Битно је нагласити да су крајем 1941. све муслиманске верске вође осуђивале злочине над Србима. Јасно су рекли – То служи трећима да се ми поубијамо са православцима.

Пронашао сам за све ове године истраживања да је само један муслимански свештеник био ратни злочинац а хрватских је било више од 1.000. Дакле не могу сви у исти кош.

ПРАВИ ВАЛТЕР

Владимир Перић Валтер је био партизански Валтер. Он је погинуо 6. априла 1945. у Сарајеву од залутале минобацачке мине. Али он се у немачким документима не спомиње уопште.

Док је „Досије Валтер“ најобимнији досије Гестапоа на Балкану. А Валтер је псеудоним потпуковника Жарка Тодоривића команданта београдских илегалаца и северних покрајина.

База му је Београд али је он ишао и у Загреб.

Није био циљ четницима да убијају Немце у Београду. Јер није било сврхе… Могли би да се онда ови свете цивилима. Али циљ је саботажа, обавешптајни рад, диверзија и скупљање новца.

Посебно је био битан новац јер је он неопходан за вођење рата а Београд је био главни финансијски центар. Нпр Југословенска влада уплати са нечијег туђег рачуна некој компанији из Београда да би се као истражила могућност отварања нпр рудника антимона у Србији. И онда Валтерови илегалци подигну те паре.

У документима пише – око 6 милиона швајцарских франака. Е то вам је данас пута 17… Огроман новац. Иначе највише пара су током рата, ако се изузму Немци, имали четници. А четници су имали највише пара зато што је легална влада Југославије имала највише новца. Та влада је стотине милиона евра данашњих пара дала четницима. Зато су служили илегалци… Четници су за разлику од партизана водили књиге. Куповали су храну, тканине за одело, куповали су на црно оружје кад је могло… Четници су куповали храну а партизани уђу и покупе храну… Све у име народа.

Четници су имали преко 100 радио станица. Дража је имао 3-4 које су радиле непрекидно. И стално је знао шта се дешава. Е сад немци су упадали у везу. Четници су имали три радио-станице у Београду. Немци су дефифровали 4-5 одсто шифрованих порука. Четници су користили шифре док партизани нису користили шифре. Неписмени…

Дража је плаћао да најбољи оператери дођу из поште Београд, да им се збрину породице а да ови раде тај шифрарски посао.

Код Драже у комитету од 50 чланова било је 45 доктора наука са Сорбоне. Четнички покрет издаје око 125 новина током рата, а партизани свега неколико.

СУСРЕТ ТИТА И ДРАЖЕ

Обојица су знали ко је онај други. Тито је имао план да убије Дражу и његове а Дража је имао план да убије Тита и његове… Или барем да их изведе на суд.

Дража је Титу предлагао рат у НДХ, али је то Броз одбио. Дража је наредио да му доведу Тита, зато је Тито дошао у вилу Војводе Мишића у село Струганик.

Тито је рекао да ће овде водити рат против Немаца а Дража му је рекао да већ постоји фронт тамо где гине српски народ а то је НДХ. И Дража је предлагао Титу да се придружи броби у НДХ. Тито је то одбио и остао упоран о борби са Немцима у Србији.

ЛОЗНИЦА

Први град у Европи, поробљеној од Хитлера, који је био ослобођен био је Лозница. Ослободили су је четници 31. августа 1941.

 

Извор: Курир.рс/Приредио: П.Л.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ