Идвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ВОЗАЧЕ: Ако сада ово НЕ УРАДИТЕ, бићете ДРАКОНСКИ КАЖЊЕНИ!

Ево где ће контрола возила бити најригорознија!

Возаче ће на аутопуту Београд-Ниш на пролеће снимати 56 камера на 14 локација у оба смера, и то на деоницама од свега шест до 32 километара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То значи да ће саобраћајна полиција моћи још детаљније да бележи и кажњава прекорачења дозвољене просечне брзине од 130 километара на час.

Како наводи, поред већ постојећег видео-надзора на наплатним рампама на Коридору 10, „Путеви Србије“ ће ускоро расписати конкурс за пилот-пројекат надоградње постојећег наплатног система на аутопуту Београд-Ниш који предвиђа, између осталог, постављање камера и на деоницама дуж којих нема одмаралишта и бензинских пумпи.

Руководилац овог пројекта Дарко Савић из „Путева Србије“ открио је локације на којима ће видео-надзор бити постављен – Ниш, Алексинац, Алексиначки рудници, Појате, Параћин, Јагодина, Баточина, Марковац, Велика Плана, Смедерево, Водањ, Умчаре, Мали Позаревац и Београд (Врчин).

– Имаћемо укупно 56 камера на 14 такозваних портала или носача у оба смера. На сваком порталу имаћемо по две камере, које ће снимати саобраћај у све три траке. Рецимо, у смеру Београд-Ниш камере ће бити испред наплатне станице Београд у Врчину, затим након 10 километара испред наплатне станице Мали Пожаревац, па после седам километара испред Умчара и тако на још 11 локација – објаснио је Савић.

Он је додао да возачи између Умчара и Водња немају ниједно одмаралиште нити бензинску пумпу, једино могу да стану у зауставну траку.

– Слично је између Баточине и Јагодине где не постоји одмаралиште, иако је размак прилично дугачак, чак 22 километара – рекао је Савић и додао да очекује да уговор буде потписан до краја године, а цео систем адаптиран на пролеће.

Он је истакао и да „Путеви Србије“ нити раде нити ће радити мерење просечне брзине.

– Наш систем има могућност да изврши прорачун просечне брзине кретања сваког возила на деоницама између тих 14 портала. Да ли ће се то користити у сврху наплате казне, то ће одлучивати надлежни органи, односно полиција. Ми њима наш систем стављамо на услугу – навео је Савић.

Он је подвукао да ће камере са стопроцентном прецизношћу бележити регистарске ознаке свих возила, која се крећу брзином од 250 километара на сат.

Такође, нагласио је да камере које буду постављене неће мерити тренутну брзину возила.

Савић је рекао да је циљ „Путева Србије“ повећање безбедности учесника у саобраћају.

Издато је и упозорење да ће, када буде постављено 14 камера дуж аутопута Београд-Ниш, постојати опасност да возачи који на различитим деоницама прекораче дозвољену средњу брзину буду санкционисани са више казни.

 

Извор: Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ