Идвајамо Свет

УЗНЕМИРУЈУЋЕ ОБЈАВЕ АСАНЖА И ВИКИЛИКСА: Ко је све ИЗДАО СРБИЈУ ИЗНУТРА и ко је режирао СЛОМ (ВИДЕО)

Џулијан Асанж открио је о Србији и другим земљамама Балкана више од 800 дипломатских афера
Тајне депеше које је Викиликс објавио говориле су о томе како је Запад тражио независност Косова од Русије, да ли је српска влада скривала Караџића Младића и да ли је мисија СПЦ била да приближи нашу земљу Европи.

1. Лобирање за независно Косово и Србију ближе ЕУ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Викиликс је објавио депешу америчког амбасадора у Француској Крега Стејплтона од 12. децембра 2006. године, о томе како је Запад покушао да добије подршку Русије за независност Косова.

Саветник француског председника је тада одговорио депешом о томе да Француска треба да убеди ЕУ да Србији понуди ССП без обзира што није било пуне сарадње са Хашким трибуналом, али је изразио забринутост због експлицитне претње тадашњег руског председника Владимира Путина да ће уложити вето на резолуцију СБ УН о Косову, пише ББЦ на српском језику.

У овој тајној депеши пише да један дипломата каже да Запад треба да се припреми да делује и без Руса, као и да су САД одлучиле да Србији понуде Партнерство за мир као „подршку демократским снагама уочи избора“ и да је „председник Борис Тадић направио добру основу за евроатлантску будућност Србије“.

„Меркелова је најпре одговорила негативно наводећи Тадићев неуспех да то испуни, али Француска и даље сматра да би понуда ССП-а могла да направи разлику на јануарским изборима“, рекао је француски дипломата и додао да ће Француска онда сама предложити ССП.

Викиликс је шест година касније објавио и тајну депешу Хилари Клинтон са америчким амбасадама, која је након постигнутих договора 2012. године само четири дана касније поручила свим важнијим дипломатама који су учествовали у покушају преговора Приштине и Београда да је „потребно много ангажовања на више фронтова да се испуни овај приоритет“.

2. Заокрет у СПЦ након смрти патријарха Павла

Викиликс је пренео оцену америчких дипломата да је смрт патријарха Павла „благослов за СПЦ да крене у 21. век“, као и да су криминал и спорт у земљи Србији нераскидиво повезани.

Помињао се и сусрет патријарха Иринеја са америчком амбасадорком Мери Ворлик, када је патријарх изразио жељу да „поново уведе“ Србију у Европу и САД. У депеши се наглашава да је патријарх Ириније нагласио колико је Србији важно Косово и затражио од САД да то разумеју, пише ББЦ.

3. Скривање Караџића и хапшење Младића

Викиликс је својевремено објавио да су само три човека била била упозната са током операције хапшења Радована Караџића и то тужилац Владимир Вукчевић, директор БИА Саша Вукадиновић и Мики Ракић, саветник председника Бориса Тадића.

„Блиски саветник потпредседника Владе Ивице Дачића рекао нам је да је (Раде) Булатовић (претходни шеф БИА) шест месеци пре формирања нове владе добио информацију о боравишту Караџића, али није ништа учинио поводом тога, првенствено због идеолошке блискости Коштунице и Караџића и због мањка међународног притиска“, писало је у депеши коју је објаснио сајт.

САД наводно нису биле сигурне да ће Београд ухапсити Караџића, а постојала је подељеност између САД и ЕУ колики притисак треба вршити на Србију. Тајна депеша из новембра 2009. говори да је аустријски дипломата Валентин Инцко, високи представник у Босни и Херцеговини, био забринут да је Америка „напустила случај Младић“.

4. Угаљ Војислава Коштунице и Динкићеве жалбе на Тадића

Викиликс је објавио и да су људи Војислава Коштунице из управе рудника Колубара илегално продавали угаљ и тако попуњавали личне и партијске благајне.

У депешама које су у амбасади САД писане од 2003. до 2010. године наводе се сукоби и неслагања између водећих политичара у земљи, где се на пример Млађан Динкић жали на председника Србије Бориса Тадића. Тадић је оцењен као „харизматрични лидер“ који је „често неодлучан и политички бојажљив а депеше су откриле и недоследност домаћих политичара између онога што причају и раде.

 

Извор: ББЦ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ