Србија

ГРАЂАНИ,ОПРЕЗ! На подмукао начин нас варају произвођачи ове намирнице! Два пута размислите пре него што са њим одете на КАСУ!

Добро се информишите!

Богосављевић: Јавна је тајна да неки произвођачи чаја користе остатке шипурка који је претходно искоришћен у производњи џемова и пекмеза, чиме је у великом делу изгубио витамине

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са кутија чајева који су изложени на рафовима у домаћим супермаркетима агресивно нас маме слике разног воћа, а свако ко мало боље погледа декларацију убрзо схвати да је амбалажа само шарена лажа!

Наиме, по ситно написаном опису садржаја већине воћних чајева може се закључити да воћа има само у траговима, а да преовлађује микс биљне мешавине.

Тако се у кутији чаја од бруснице познатог произвођача налази 35 одсто цвета хибискуса, 19 одсто јабуке, док бруснице, којом је ишарана амбалажа, има само један одсто плода и 10 одсто њене ароме. Исти случај је и са чајем од боровнице, у којем се налази осам процената ароме тог бобичастог воћа и само један одсто његовог плода, док остатак садржи шипак, дивљу јабуку, зову и хибискус.

Чај који се продаје под називом „црвена поморанџа“ садржи арому тог воћа и само седам одсто његове коре.

Ипак, како за „Ало!“ наводи Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, ускоро би могла бити спуштена рампа на промет чајева који се рекламирају као воћни, а да то заправо нису.

– У питању је чисто преварно оглашавање и кршење закона које је годинама присутно у Србији. Нови закон о заштити потрошача налаже да Министарство здравља контролише декларације на паковањима чајева, али и даље се продају они који се рекламирају као воћни, а у ствари садрже више свега другог у односу на воће које је истакнуто на паковању. Ипак, ми ћемо ускоро предложити да се усвоји правилник којим ће се за свако преварно оглашавање издавати прекршајни налог, па ће произвођачи морати да оговарају за обману потрошача – истиче Паповић.

Петар Богосављевић из Покрета потрошача наводи за наш лист да су биљни чајеви који се као воћни продају у српским самопослугама само кап у мору производа чија декларација није у складу са називом под којим се стављају у промет.

– Чајеви су изузетно осетљиве намирнице јер се подразумева да имају и одређено лековито дејство. Баш из тог разлога, воћни чајеви не би смели да се продају под тим именом, јер заправо и не садрже воће. Јавна је тајна да неки произвођачи чајева користе остатке шипурка који је претходно искоришћен у производњи џемова и пекмеза, чиме је у великом делу изгубио витамине. Ипак, чајеви су само део онога што се не декларише правилно. Наше истраживање од пре две године је показало да 65 одсто прехрамбених производа који се продају у српским маркетима нема исправну декларацију, што је поражавајуће – наводи Богосављевић.

 

Извор: Николина Марић /Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ