Идвајамо Свет

ИТАЛИЈАНСКИ ОФИЦИР ШОКИРАО СВЕТ ИСТИНОМ О РАТУ НА КИМ: Помагали смо терористима на Кошарама

– “Када смо чули тенковску паљбу на Кошарама 12. маја 1999. године, на више од 1200 метара надморске висине и тако жестоку паљбу помислили смо да српска војска улази и напада албанску војску, терористе са Косова али стацониране НАТО снаге у Албанији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већ је било панике код нас и да ћемо врло брзо бити сатерани на обале мора Јадрана. Тачно је да смо помагали албанске терористе са Косова који су били на граници у Албанији са Косовом, тог лета 1999. године на целој дужини границе између тадашње Србије и Албаније“, – каже високи италијански официр М. Ч. који је за време НАТО бомбардовања Југославије 1999. године са НАТО снагама био стациониран крај Тропоје у Албанији.

Он је четири године после 2002. године био стациониран у италијанској бази “Унити Пер Ла Паце” крај Пећи са леве стране идући према Проклетијама.

Овај разговор је уприличен са италијанским официром недавно у Високим Дечанима, након што је М. Ч. постао “Пријатељ Дечана“, формиране италијанске организације у Риму за помоћ и пружање помоћи овом значајном српском мамастиру.

– “Мој предпостављени комадант и главни комадант Кфора на Косову, генерал Фабио Мини у књизи после одласка са Косова “Рат после рата“ пише:

„Независност одговара онима који командују: самом Тачију који води послове с нафтом, Беџету Пецолију коме је потребна рупа у коју ће да склања свој новац, Рамушу Харадинају и Агиму Чекуу. А њих за независност није брига“, довољно говори о албанској власти у Приштини која је иста 20 година“, – каже М. Ч.

– “Мини је упозорио и књизи“, каже официр М. Ч. да „на Косову још делују злочинци, наводећи особу коју није желео да именује, а која је наручилац најмање 28 убистава страначких сарадника бишег лидера Ибрахима Ругове“.

„То је особа, која као и многи други лидери такозване „Ослободилачке војске Косова“, није никада објаснила шта се десило с хиљадама Рома, Срба и Албанаца оптужених за сарадњу с непријатељем, у годинама после рата“, – каже М. Ч.

Иначе, генерал Фабио Мини, командант НАТО снага на Косову 2002. и 2003. године, сматра да је циљ изградње споменика ветеранима терористичке ОВК да се замагли њихова кривична одговорност и у рату и у миру.

Генерал Мини сматра да улога породица и преживелих, који одају почаст својим мртвима, представља смишљен сценарио који, према његовим речима, треба да скрене пажњу јавности са терористичких и криминалних активности бивших лажних бораца за слободу.

“Он је рекао оно што многи страни војници и бирократе који живе на Косову мисле, али нису могле јавно да кажу“, – каже италијански официр у пензији М.Ч.

“Ја само могу да кажем да су припадници УЧК били терористи који су убијали из заседе и бежали онда. То су кукавице које су се иживљавали на немоћнима, деци, женама и старима. Према њима су чинили зверства само да се чује и види како би осталима улили страх у костима. А о њиховој храбрости и јунаштву је довољно рећи да су ти терористи Тачи, Харадинај, Весељи, Лимај, Љуштаку, Чеку…. чак недељу дана испред народа ушли, боље рећи побегли, у Албанију а пет пет дана после уласка Кфора на Косово дошли овде. Мислим да би само српска власт, уз помоћ Европе, могла Косово да држи под контролом што би било најбоље за све.

Жалосно је што њих и данас подржава Европа, она непоштена, нечасна Европа. Па та Европа ако хоће прогрес на Косову нека доведе школоване Албанце на власт али то њима није интерес. Интерес им је да праведну Србију сломе“ – каже официр М. Ч. који је завршио каријеру са чином пуковника.

Данас у пензији италијански пуковник М. Ч, закључује да Косово и Метохија ничим не заслужују независност нити има један једини остварени елеменат државности ван остатка Србије.

 

Извор: Курир.рс/КМ новине, Зоран Влашковић

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ