Идвајамо Србија

СВЕ О МИРЈАНИ МАРКОВИЋ: Ево ко је била супруга бившег председника Југославије…

Мирјана Мира Марковић, која је преминула јуче у Русији, била је југословенска и српска докторка социологије, политичарка, и супруга бившег председника Савезне Републике Југославије (СРЈ) Слободана Милошевића.

Мирјана Марковић рођена је 10. јула 1942. у Пожаревцу. Студирала је студије Социологије на Универзитету у Београду, где је и докторирала. Била је професорка социологије на Природно-математичком факултету у Београду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Социологију је предавала и као редовна професорка на Америчко-француском универзитету за менаџмент у Београду и на Факултету за међународни менаџмент у Београду.

Поред тога била је и редовна чланица Руске академије друштвених наука, гостујући професор Московског државног универзитета Ломоносов и почасни професор Универзитета Ломоносов у Москви. Објавила је око сто радова из подручја социологије, као и два уџбеника социолошке тематике. Дела су јој преведена на многе језике, као што су руски, енглески, кинески, грчки.

Поред академске каријере, најпознатија је била по политичком ангажману. Комунистичке идеје наследила је из своје породице, које је касније пренела у своје деловање у јавној политици

Оснивачица је и прва председница политичке партије Југословенска левица (ЈУЛ).

Са покојним Милошевићем имала је двоје деце, сина Марка и ћерку Марију.

Још као гимназијалка придружила се Савезу комуниста, а 1994. године основала ЈУЛ који је наредних шест година био главни коалициони партнер Милошевићевој Социјалистичкој партији Србије (СПС).

Мира Марковић је 2003. године напустила Србију и затражила политички азил у Русији.

За њом је 2005. године расписана потерница због малверзација око додељивања станова у Београду. Русија је одбила да је изручи Србији, јер има статус политичке избеглице.

Апелациони суд у Београду је 28. марта 2019. године укинуо пресуду којом је осуђена на годину дана затвора због злоупотребе службеног положаја при додели државних станова, те наложио да се суђење понови.

Марковићева је ауторка неколико књига, а међу последњима које је објавила били су мемоари „Било је то овако“ у којој описује свој живот од рођења до изручења Слободана Милошевића суду у Хагу.

 

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ