Идвајамо Регион

ДОДИК: СРПСКА ПРОГЛАШАВА НЕЗАВИСНОСТ, АКО КОСОВО ДОБИЈЕ СТОЛИЦУ У УН! Ми смо већ одвојени, само то није званично!

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да на Балкану није могућ трајан мир све док постоји проблем граница и “отетости територије”, те да је за стабилност неопходно редефинисање, односно обједињавање простора где су већински доминантни народи

– Ми смо овдје експеримент који није дозволио да се народи разграниче на историјски начин, да изграде своје државе и онда покушају да сарађују и граде пријатељство, него смо остали у тињајућем сукобу о многим питањима. Све док имате проблем граница и отетости територије не можете да обезбедите трајан мир – рекао је Додик за “Вечерње новости”, коментаришући идеју о разграничењу са Албанцима.

Он је нагласио да Република Српска отворено прати политику Београда и прихватиће све што Србија изабере као дефинитивно решење.

Додик је истакао да остаје при свом ставу да ће Република Српска прогласити независност ако Косово добије столицу у УН.

– Ми смо већ одвојени, само то није проглашено. БиХ је потпуно подељено друштво. Држава не функционише, већ постоји нека њена имагинација. Дејтонски споразум је ‘склепао’ ту земљу која нема ништа заједничко, а ми сад треба да покушамо да направимо неку заједничку политику. То не иде – рекао је Додик.

Он каже да нема дилеме да ће се у геополитичком и регионалном кретању створити моменат у којем ће уједињење Србије и Републике Српске бити могуће.

– Немам дилеме да ће се то десити, само се бојим да ја или неко други тај моменат не пропустимо – напоменуо је Додик.

Он је рекао да ће, ако буде могао, убрзати процес уједињења, али да није авантуриста и неће уводити народ у страдање или избеглиштво.

– Најстабилније би било када би се Срби објединили у једној перспективној држави Србији. Нисмо никада никога у историји напали, па нећемо ни сад. Тај простор припада нама. Како ће неко из Сарајева моћи да каже да је Бањалука његова? Није његова, већ наша, српска. Она осећа да припада Србији. Сви то мисле и 99 одсто Срба сматра да је то Србија, а други могу да се боре против тога колико хоће, џаба им – нагласио је Додик.

Одговарајући на питање сматра ли да би протести у Београду могли да доживе “мајданизацију” и да ли је то интерес западних сила, Додик је оценио да је примарни интерес Запада да има нестабилне државе у региону како би могли да интервенишу.

– Нико не жели јаке лидере у региону. Чим то неко постане, дестабилизују га, јер им смета. Србија сад решава проблем Косова и треба јој јака преговарачка позиција, али ако имате нестабилности унутра, одмах нисте довољно снажни. Ови који ходају улицама нису ни свесни употребе и злоупотребе у том погледу – рекао је Додик.

Он је истакао да не мари за замерке због његове подршке председнику Србије Александру Вучићу, наводећи да подржава то што Вучић ради.

– Да није демократска, власт (у Србији) би извела полицију и војску и разбила протесте – истакао је Додик.

Наводећи да је у Србији евидентан економски раст у условима када економије у окружењу стагнирају или опадају, Додик је рекао да је Вучић свестан проблема и реагује на њих.

Поводом проблема у формирању власти у БиХ, Додик је рекао да је та власт увек у парализи и указао да је БиХ немогућа конструкција, а да је парализа њен концепт.

Он је навео да то утиче и на Републику Српску, али је Српска и у немогућим условима показала способност да егзистира.

– Да нема странаца, БиХ не би трајала ни два дана. Пустите нас и ми ћемо бити држава – поручио је Додик.

Одговарајући на питање да ли ће се, ако буде настављена блокада, Срби повући из парламента БиХ, а он из Председништва, Додик је одговорио да “ће направити тактички најбоље што је могуће”.

– Нешто ми се свиђа да их мало иритирам тамо – рекао је Додик.

Упитан да ли му је његов саветник, режисер Емир Кустурица поклонио кишобран у бојама српске заставе да га носи у Председништво БиХ, Додик је рекао да му је “донео нешто и неке књиге”, али да га није носио јер није ни било кише.

– Кад се пробуди (Кустурица) ујутро одмах зове телефоном и говори о томе шта можемо очекивати за 10, 15 година. Упоран је, у неким стварима не одустаје. Он је мој пријатељ, политички истомишљеник, човек са несумњивим ауторитетом, који може свима нама да помогне – рекао је Додик.

 

Извор: Срна

Loading...