Идвајамо Православље

ПОЧЕЛА ЦВЕТНА НЕДЕЉА ВАСКРШЊЕГ ПОСТА: Једну важну СТВАР морате УРАДИТИ, а ево и ЗАШТО…

Почела је шеста недеља Великог поста. Иза ње следи, седма недеља као увод у Васкрс где славимо велики и најрадоснији празник Васкрсење Исуса Христа, преносе београдски медији.

Радовање је битно у овој шестој недељи Великог поста, названој и Цветна недеља, а ево и зашто…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеста недеља Великог поста посвећена је сећању на догађај свечаног Уласка Христовог у Јерусалим, где је Он ишао да буде разапет на Крсту и да пострада ради нашег спасења.

Тај празник назива се Цветна недеља или Врбица, због обичаја да се на тај дан освећују палмине гранчице, које код нас замењују гранчице врбе.

Празник Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим спада у ред великих (Господњих) празника, али нема ни претпразништва ни попразништва, јер је окружен данима поста и Страсне седмице.

Особеност представља само освештање палмових грана, односно код нас грана врбе, као биља које рано даје пупољке. Али, ипак, иако тај празник нема дан предпразништва, као други велики празници, богослужење читаве седмице, почевши од понедељка, у многим стихирама и тропарима посвећено је догађају уласка Господа у Јерусалим.

У петак цветне седмице завршава се пост Свете Четрдесетнице.

У суботу шесте недеље Црква нас подсећа на чудо васкрсења Лазара, које је учинио Господ Исус Христос, и зато се она и назива Лазарева субота.

Васкрсењем Лазара Исус Христос је пројавио Своју Божествену силу и славу и уверио своје ученике и све у предстојеће Своје Васкрсење и опште Васкрсење умрлих у дан Суда Божијег.

Лазарева субота и Цвети су прелаз од Четрдесетнице ка Страсној седмици.

Они који верују, без обзира да ли посте или не посте, требало би да оду у цркву и присуствују служби где ће осетити радост коју доноси велико Христово чудо васкрсења Лазара. У ваздуху се осећа вера, спокој и велика нада.

 

Извор: Srbijadanas.com/Еспресо

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ