Идвајамо Србија

ДАЧИЋ ЗАГРМЕО: То што Меркел предлаже за север Косова НЕМА НИГДЕ НА СВЕТУ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић коментарисао је наводе медија да ће Француска и Немачка на састанку у Берлину представити идеју двоструког суверенитета.

Дачић је рекао да су то само претпоставке и да таквог решења нема нигде на свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић се данас у Москви састао са шефом руске дипломатије, а на питање упућено Сергеју Лаврову у вези са том идејом, Дачић је објаснио:

“То је оно што се као очекује да ће Меркелова да предложи, да на северу Косова постоји тзв. двоструки суверенитет – и Косова и Србије. Али то су све претпоставке и то решење не знам да ли игде на свету постоји, осим на том папиру.”

Лавров је рекао да Запад, кад је признавао незаконито проглашену независност Косова, није помињао двоструки суверенитет.

„Али понављам, на нашим српским пријатељима је да донесу одлуку. Што се тиче притиска на Србију и захтева да призна независност Косова, тај притисак ће се наставити. Пре свега САД и актуелна администрација обузети су тежњом да постигну што више спољнополитицких успеха за кратко време пре следећих избора”, рекао је Лавров.

То захтева далеко више времена него да се постављају ултиматуми и да се тражи да се они сместа прихвате, али то је једини пут ка стабилном решењу проблема, констатовао је он.

Лист “Газета експрес” је објавио да ће Француска и Немачка представити на састанку у Берлину план за споразум Београда и Приштине, који би донекле задовољио захтеве Београда, и да се ради о идеји двоструког суверенитета.

Како се наводи, тај план не укључује поделу територије.

“Говори се о двоструком суверенитету. Косово ће очувати територијални интегритет, али ће Србија да ужива неки суверенитет над косовским Србима и српским црквама”, тврди извор листа.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ