Идвајамо Србија

ПУТИН ОД СРБИЈЕ ПРАВИ НУКЛЕАРНУ СИЛУ: Наша држава ускоро добија…

На међународној конференцији „Атомекспо 2019“ у Сочију уговорени су меморандуми којима се потврђује и јача сарадња Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе

Изградња најмодернијег истраживачког Центра за нуклеарне науке, технологије и иновације почиње у Србији идуће године, уз помоћ руске компаније Росатом

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То је изјавио за Спутњик министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, уочи потписивања два меморандума са генералним директором корпорације „Росатом“ Алексејем Лихаиовом.

На међународној конференцији „Атомекспо 2019“ у Сочију уговорени су меморандуми којима се потврђује и јача сарадња Србије и Русије у области примене нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Први документ одређује правац сарадње у области припреме и обуке стручних кадрова, док се други односи на транспарентност и информисање јавног мњења о употреби нуклеарних технологија у мирнодопске сврхе.

Министар Поповић је оценио да је потписивањем споразума отворена нова перспектива у односима Србије и Русије:

– Србија ће сада имати шансу да добије трансфер знања од најбољих руских стручњака за нуклеарне технологије и да заједно обнављамо и градимо српску научну базу у овој области.

Он је објаснио и смисао будућег истраживачког нуклеарног центра у Србији:

– То ће бити најсавременији такав центар у овом делу Европе, где ће се обучавати стручњаци за нуклеарне технологије из целог света. Данас се нуклеарна енергија користи у медицини, пољопривреди, индустрији, ‘паметним градовима’. Желимо да развијамо потенцијале Србије у овој области, а за то имамо најбољег партнера, руски ‘Росатом’, који је водећа компанија у овој области у свету – рекао је Поповић.

Генерални директор „Росатома“ Алексеј Лихаиов, истакао је значај потписаних споразума уз оцену да је у претходних годину дана постигнут велики успех у билатералним односима Србије и Русије у области нуклеарних технологија.

– Без квалификованих кадрова, нуклеарне технологије немају будућност, а без подршке јавности није могуће говорити о имплементацији таквих високотехнолошких пројеката. Корак по корак, заједно са српским партнерима, отворено и систематски постављамо темеље за будуће заједничке пројекте који ће дати значајан допринос развоју економије и даљег напретка Србије – истакао је Лихаиов.

Поруку учесницима форума „Атомекспо“ упутио је писаном изјавом и председник Русије Владимир Путин:

– Нуклеарне технологије отварају нове шансе за развој медицине, креирање јединствених материјала, откривање свемира истраживање Арктика. Русија традиционално има веома квалитетне кадрове и потенцијал и активно сарађује са међународним партнерима, нудећи веома квалитетна, сигурна и еколошки прихватљива решења“.

Иначе, учесници Панела на конференцији „Атомекспо“ закључили су да ниједан од циљева одрживог развоја УН – свет без сиромаштва, без глади, чиста вода, добро образовање или здравствена заштита – не може бити постигнут без коришћења нуклеарне енергије.

 

Извор: Ало/М.Ж./rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ