Идвајамо Свет

ШОК! Бивши председник извршио самоубиство! (ФОТО)

Бивши перунаски председник Алан Гарсија упуцао је сам себе у врат када је полиција дошла у његову кућу у Лими да га ухапси у склопу истраге због корупционашке афере у коју је уплетен годинама

Прве информације указивали су да се Гарсија упуцао у главу, али како преноси локална телевизија ТВ Америка, бивши председник пуцао је себи у врат, након чега је превезен у болницу „Цасимиро Уллоа Хоспитал“ у Лими. Из те болнице саопштено је да има рану од метка у глави, због чега је хитно оперисан, а његово стање тренутно је критично.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ла Република“ пише да је Гарсији три пута стално срце након што је примљен у болницу и да 27 лекара тренутно ради на томе да га одржи у животу.

Исти извор, позивајући се на речи Рикарда Пинеда, Гарсијиног личног секретара, тврди да је бивши председник пуцао на себе у својој спаваћој соби где се повукао када је видео да се полиција приближава његовој кући.

Гарсијин адвокат рекао је да је бивши председник Перуа у деликатном стању и позвао окупљене да се моле за њега.

Гарсија је годинама под истрагом због сумњи да је примио мито за изградњу метроа у Лими током другог председничког мандата од 2006. до 2011. године.

У новембру прошле године тражио је азил од Уругваја неколико сати пошто му је судија задржао пасош. Судија у Лими одобрио је претходно захтев тужилаца да се Гарсији забрани излазак из земље у наредних 18 месеци док истражитељи испитују наводе да је примио незаконито новац од бразилског грађевинског гиганта „Одебрехта“.

Ова компанија нашла се у центру највеће латиноамеричке корупционашке афере пошто је признала у нагодби са америчким министарством правде 2016. године да је подмићивала званичнике широм Латинске Америке и исплатила им скоро 800 милиона долара у замену за велике инфраструктурне уговоре. Компанија је признала да је у Перуу дала близу 30 милиона долара мита од 2004. године.

Скандал је довео до хапшења бројних високих политичара широм региона, нарочито у Бразилу и Перуу, где је бившси председник Педро Пабло Кучињски поднео оставку због тога што је раније радио као консултант за „Одебрехт“, док су бивши председници Перуа Алехандро Толедо и Ољанта Умала под истрагом.

Гарсија негира оптужбе које му се стављају на терет и твди да је жртва политичког прогона.

 

Извор: Агенције/Д.Н.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ