Србија

ТАЧИ СЕ ПОВЛАЧИ ДАН ПРЕД ДИЈАЛОГ! Албанци одустају од признања? Ово је њихов НОВИ УСЛОВ!

Он је поновио тврдње о „геноциду Србије на Kосову 1998-1999. године“.

Дан пред састанак у Берлину председник привремених косовских институција Хашим Тачи спустио је очекивања – док је јуче изјавио да очекује да ће немачка канцеларка Ангела Меркел убедити председника Србије Александра Вучића да призна независност Kосова, данас очекује – визну либерализацију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

РТK2 на српском језику пренео је да је Тачи навео да је ових дана наставио консултације са међународним партнерима везано за следећу конференцију у Берлину, чији су организатори Меркелова и председник Француске Емануел Макрон.

По Тачију, на састанку ће се „посебно нагласити могућност наставка дијалога између Kосова и Србије, о постизању свеобухватног и коначног споразума који би донео још већу стабилност на западном Балкану“.

„Поздрављам појачани ангажман Немачке и Француске за Западни Балкан у целини, а посебно за Kосово. На овом састанку ће се оценити значајан напредак који је урађен до сада. Берлински састанак неће донети нови процес, али ће се тражити могућности за решавање проблема, узимајући као пример успешни споразум између Северне Македоније и Грчке“, поручио је Тачи.

Он је такође изнео очекивања да ће „канцеларка Меркел и председник Макрон дати подршку либерализацији визног режима за грађане Kосова, у знак поштовања уговора између Европске уније и Kосова“.

„Kосово је испунило све критеријуме и заслужује слободно кретање као и сви други грађани региона и континента. Ако се то не догоди, састанак у Берлину ће бити разочаравајући за грађане Kосова“, навео је Тачи.

Он је поновио тврдње о „геноциду Србије на Kосову 1998-1999. године“, најавивши да ће на овом састанку тражити и кажњавање Београда.

„Такође ћемо се фокусирати на могућности економске сарадње и јачање закона и реда, посебно у борби против корупције и организованог криминала. Такође ћемо потврдити нашу посвећеност да наставимо, без компромиса, борбу против радикализма, тероризма и било каквог екстремизма“, навео је Тачи.

Он је јуче у интервјуу за РТВ 21 изјавио да очекује да ће Меркелова убедити председника Србије да призна самопроглашену независност Kосова на предстојећем састанку у Берлину.

Тачи је изнео очекивања да ће Меркелова позвати и пет држава чланица Европске уније, као и Босну и Херцеговину, да признају самопроглашену приштинску независност.

„Постојаће добра шанса да се ово догоди. Истовремено, нећемо ни под којим условима прихватити да Kосову неко предложи неки тип дуплог суверенитета или било какав немачко-немачки модел, Републику Српску или било какву аутономију“, тврди Тачи.

Он је казао и да је скептичан по питању тога да ће се Београд и Приштина усагласити о наставку дијалога, али да ће на састанку у Берлину бити позива за наставак дијалога на основу могућности постизања свеобухватног споразума нормализације.

Извор: rs.sputniknews.com/D.K.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ