Спорт

ЛАКА ЈОЈ ЗЕМЉА! Никада неће бити заборављена! Преминула СЕДМОСТРУКА ШАМПИОНКА СВЕТА и најбоља спортисткиња Југославије!

Наступила је на чак 13 Светских првенстава и сакупила 150 репрезентативних наступа

У Загребу је јуче, у 83. години преминула легендарна југословенска и хрватска куглашица Штефица Kриштоф, двострука светска вицешампионка у појединачној конкуренцији и освајачица седам светских злата у паровима и у екипној конкуренцији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Штефица Kриштоф рођена је у Загребу 16. октобра 1936. године. По струци наставница била је вишегодишња главна секретарица Хрватског куглашког савеза. Била је чланица загребачких куглашких клубова: Текстилац, Младост и Трешњевка. Занимљиво је истаћи да је пре куглања Штефица играла кошарку.

Била је вишеструка првакиња Југославије и Хрватске у куглању. За најбољу спортисткињу Хрватске проглашена је два пута, једном је била најбоља спортисткиња Југославије, а четири пута била је изабрана за најбољу спортисткињу Града Загреба.

Наступила је на чак 13 Светских првенстава и сакупила 150 репрезентативних наступа

Златним медаљама окитила се у 1980. у румунској Мангалији, где се попела на врх света у паровима и екипно, затим у чешком Брну 1982. године, где је поновно била чланица репрезентације Југославије која је постала светски шампион. Злато је освојила у паровима 1984. у Љубљани те још трипут екипно: 1988. у Будимпешти, 1990. у Инсбруку и 1992. у Братислави.

Титулу вицепрвакиње света на највећим светским смотрама у куглању Штефица Kриштоф је освојила екипно 1976., у Бечу, 1978. у швајцарском Луцерну и 1984. у Љубљани, док је појединачно сребрна била 1980. у Мангалији и 1982. у Брну.

Освојила је и три бронзане медаље на Светским првенствима: у паровима 1992. у Братислави те екипно 1994. у немачком Лудвигсхафену и 1998. у Цељу.

Штефица Kриштоф освојила је и четири медаље на појединачним такмичењима Светскога купа, а с клубом је два пута освајала друга места на Европа купу.

Успркос тешкој болести и готово до посљедњих дана живота легендарна Штефица Kриштоф волонтерски је радила са децом.

 

Извор:  

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ