Русија Свет

ПУТИН САЗВАО ГЕНЕРАЛЕ! Конфликт на ивици РАТА, Трамп руши руског човека, Европа бира страну!

Ситуација у Венецуели се закувава, након што је опозициони лидер Хуан Гваидо позвао грађане и војску да га подрже у збацивању с власти председника Николаса Мадура, а реакције стижу из Беле куће, Kремља, од председника Европског парламента и појединих чланица ЕУ.

Бела кућа навела је да председник САД Доналд Трамп прати ситуацију, док из Kремља поручују да је она тема разговора шефа руске државе Владимира Путина и сталних чланицама руског Савета безбедности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гваидо је раније данас изјавио да је започео „завршну фазу“ свог плана за смену председника Николаса Мадура и позвао грађане и војску да га подрже како би окончали „Мадурову узурпацију“.

Гваидо је на свом Твитер налогу објавио видео на којем држи говор у друштву људи у војним униформама и опозиционог политичара Леополда Лопеза, који је у кућном притвору.

Бела кућа саопштила је да Трамп прати ситуацију у Венецуели, где је, како је навела, Гваидо позвао на „војни устанак“ како би добио подршку за његов план за збацивање Мадура.

„Председник је обавештен и ми пратимо актуелну ситуацију“, саопштила је портпаролка Беле куће Сара Сандерс.

Портпарол Kремља Дмитриј Песков рекао је да су Путин и сталне чланице руског Савета безбедности разговарали о ситуацији у Венецуели.

„Учесници састанка посветили су доста пажње ситуацији у Венецуели узимајући у обзир вести о покушају пуча“, рекао је Песков.

Реаговао је и председник Европског парламента, Антонио Тајани, који је на свом налогу на Твитеру оценио да је данас „историјски тренутак повратка демократије и слободе у Венецуелу, што је ЕП увек подржавао“.

Он је додао да је „сјајна вест“ то што су, како је навео, војници који поштују устав ослободили Леополда Лопеза, добитника награде Сахаров, коју додељује ЕП појединицима или организацијама, који су посветили живот у одбрани људских права и слобода.

Огласила се и Шпанија, која је нагласила да не подржава „било какав војни пуч у Венецуели“, иако сматра Гваида за легитимног лидера те земље, пренео је Ројтерс.

„Ми не сумњамо да решење за Венецуелу мора да иде руку под руку са изборима, Шпанија не подржава никакав војни пуч“, рекла је портпаролка шпанске владе Изабел Kела.

 

Извор: Tanjug

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ