Православље

СЛАВИМО ГАРАВУ СРЕДУ: Ово обавезно урадите како бисте досегли мир и благостање, ево зашто данас треба да гледамо у небо!

Светло небо и без облака предсказује добру, плодну и богату годину, а ако је облачно онда нам следи година оскудице и беде

Недеља после Васкрса је важна за вернике зато што би и током ње требало поштовати бројне обичаје, а сваки дан у седмици после великог празника има специфично име које симболизује одређене радње које је пожељно практиковати. Данас је тзв. „гарава среда“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У нашем народу ову среду зову гарава или светла и тада се гледа у небо и чека се знак. Светло небо и без облака предсказује добру, плодну и богату годину, а ако је облачно онда нам следи година оскудице и беде.

У ужичком крају верују да ако неко види звезду падалицу, да ће бити срећан целе године, док други сматрају да онај коме је неко скоро умро ако види звезду падалицу, у ствари види звезду која је припадала покојнику.

Данашња среда се у северном Банату назива гарава среда. Назив је добила по ведрој поворци која се креће по насељу. У поворци су искључиво неожењени млади људи до тридесете године, то јест момци поодмаклих година који се још нису оженили.

Они иду уз пратњу свирача и кроз село вуку пањ. Kако су нагарављени, ова среда је добила назив – гарава. Обичај да на гараву среду неожењени буду, овако јавно „представљени“ у својој локалној заједници био је много више заступљен до почетка Другог светског рата.

Обичај који је ведар колико и живописан имао је за циљ да призове женидбу момака и да истакне једно здраво народно уверење о потреби и смислу брака.

Понегде још, као у југоисточној Србији, практикује се нешто слично, али у тим колонама су и девојке и те поворке се називају „поворке краљица“.

Среда после Васкрса назива се и светла или бела среда, а на тај дан у неким крајевима Србије иду поворке крстоноша или литија.

Један од назива за седмицу по Васкрс је и „празна недеља“. У источној Србији се она празнује да би била родна година, да поље не буде празно. Посебно се у овој седмици светкује зелени четвртак. У овим пределима су, почев од зеленог четвртка па до Спасовдана, дакле пет четвртака, светковали тако што нису дирали земљу у пољу, односно нису орали, ни копали, нити упрезали ораћу стоку, док су остале послове могли да раде

 

Извор: Alo.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ