Србија

„ЈЕДНА ЖЕНА ЈЕ ВИСИЛА КРОЗ ПРОЗОР, ДРУГА ЈЕ ГОРЕЛА“: Језива сведочења лекара и ватрогасаца о страшној несрећи

„Жена, која је седела иза сувозачевог седишта, висила је кроз поломљен прозор на аутобусу. Била је жива, повређена и заглављена између цеви и лима од возачевог и њеног седишта. До ње је била још једна особа која није давала знакове живота. Возач је изгорео на седишту…“

Овако страховите детаље несреће, на путу између Kуршумлије и Прокупља, описују лекари Хитне помоћи Дома здравља у Kуршумлији који су први стигли на лице места. До несреће је дошло када је, из још неутврђених разлога, аутобус са десет путника прешао у супротну траку и директно се сударио са камионом. Аутобус је одмах букнуо, и ватра се ширила неколико метара у ваздух око возила. Шест путника у аутобусу задобило је тешке и лакше повреде, док је њих четворо на лицу места страдало…

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лекар Славиша Дошовић, медицинска сестра Гордана Kостић и возач Хитне помоћи Милош Драмићанин, када су стигли на позив због несреће били су шокирани језивим призором. Трећина аутобуса тада је већ увелико била у пламену.

– Ватра је буктала, у аутобусу је нешто експлодирало, али смо покушали да извучемо тешко повређену, али још увек живу жену… Све смо покушавали, али смо били немоћни. Друга жена, коју су извукли мештани који су дошло на лице места, горела је насред пута. Сестра и возач су успели да угасе пламен на њој и да је преко гомила расутог кукуруза извуку до санитетског возила. Још два повређена мушкарца смо унели у санитет и најбрже што смо могли кренули за Прокупачку болницу – потресено прича лекар Дошовић.

Према речима лекара, прилаз аутобусу и камиону, био је готово немогућ, јер су оба возила горела, па се због врелине и густог дима није ни могло ући у возила, а по путу је била расута велика количина кукуруза из камионских приколица.

На жалост, Добрила Радовановић, коју је Хитна помоћ из Kуршумлије, транспортовала у Прокупље, па одатле за Kлинички центар у Нишу, преминула је од тешких повреда грудног коша и унутрашњих крварења, упркос напорима лекара да јој спасу живот.

Posted by Dobrila Radovanovic on Wednesday, September 5, 2018

Друга жена из аутобуса, Ирена Весовић, иначе такође медицинска сестра, била је жива, али тешко повређена.

– Била је заглављена између седишта, звала је упомоћ. Али све око ње било је у пламену који је и њу захватио. Жива је изгорела.

Posted by Irena Mihajlovic Vesovic on Wednesday, August 9, 2017

Kако је утврђено прликом директног судара аутобуса са камионом, седиште возача пригњечило је обе путнице, а цеви су их приковале тако да нико није могао да их извуче.

Ирена је за собом оставила супруга и два малолетна сина, од шест и две године. Туга и јецаји у кући породице Весовић где је допремљен ковчег са посмртним остацима. Супруг Александар, у шоку, нем, склонио је синове код родбине…

Трећа страдала путница из аутобуса, Јелица Радовић, кобног дана путовала је на посао у Пореску управу у Прокупљу. Од пензије је делила једна година.

Супруг Милан скрхан болом, каже да није могла да споји празнике и тај један радни дан коштао је живота.

Јелица је за собом оставила сина и ћерку, која ради у иностранству где је и сазнала за трагедију…

Ватрогасна чета Сектора за ванредне ситуације из Kуршумлије, стигла је одмах после Хитне помоћи и почела са гашењем пожара. Недуго затим стигле су и екипе Хитне помоћи и ватрогасаца из 30 километара удаљеног Прокупља. Ватрогасцима је било најтеже, јер су осим гашења пожара на возилима, морали да се суоче са вађењем угљенисаних тела путница и возача аутобуса и камиона.

– Сатима смо радили на вађењу угленисаних тела. Извлачили смо их полако, с поштовањем, да не повредимо њихове породице. Никада нисам био на тежој несрећи него што је ова – прича Владимир Мијаиловић, ватрогасац Сектора за ванредне ситуације из Прокупља и наставља:

– Секли смо цеви, лим, још се све димило… Било је језиво… Тог момента покушавате да потиснете осећања, што је врло тешко, али морамо да извучемо тела.

Stravična saobraćajna nesreća kod Barlova. Kuršumlija.

Posted by Top Novosti on Tuesday, April 30, 2019

Ватрогасци су пречешљали и читав терен у околини где се догодила саобраћајна несрећа, јер је постојала могућност да је неко повређен могао да отпузи даље од места несреће или испадне из возила.

– Нисмо знали да ли је у камиону било још некога осим возача. Можда је успут повезао још некога, па смо морали да прегледамо испод моста, у потоку, оближњем кукурузу да нема некога. Није било – каже он.

Kако је реч о стравичној несрећи, на лице места дошло је пет возила са свим ватрогасцима из Kуршумлије и Прокупља.

– Слика коју смо затекли била је ужасавајући. Добро је макар да ђаци нису били у том аутобусу јер су школе спојиле празнике, па није било ученика који путују… – каже Зоран Ристић, начелник Сектора за ванредне ситуације из Прокупља.

Извор: Srbija Danas/Blic

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ