Православље

НАРОДНА ВЕРОВАЊА НА ТРАПАВИ ПЕТАК: Данас се не пости, али један обичај морате да испоштујете да бисте били здрави!

Данас је Трапави петак, први петак по Васкрсу, који се још зове и Бели, Благи или Трапави петак, односно петак када се не пости, што је и разумљиво, јер му је претходио најдужи и најстрожи пост у години.

За овај петак, који се још назива и Светли петак, по Србији и Босни је раширенији назив Источни петак. Назив му је настао од речи источник, што значи: извор, јер је било у обичају да се, рано зором, одлази на изворе и кладенце, где се обредно, ради здравља, умивало. Ова окупљања су прерастала у светковину која се, уз обед, ту проводила целог дана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу описима светковања Источног петка нарочито је упечатљив опис Бркаилије Kасабалије, објављен у листу „Kараић“ 1903. године, где се каже да је почетком овог века православна чељад из Сарајева овога дана одлазила на исток, на Бембашу, и умивала се на извору Пјенковац, верујући да је то добро ради здравља, јер је тога дана и Богородица измивала Христу ране.

Након умивања се одлазило на Борак, осојну страну подно Требевића где се ручавало и остајало у дружењу и ведром расположењу цели дан.

Извор: Alo.rs/ N.M.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ