Србија

НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИОНИСАЊЕ МУШКАРАЦА: Граница расте до 2023. године, али само под једним условом

Фото: Pixabay.com

На снази су нови услови за остваривање права на пензију у Србији – за одлазак дама у старосну пензију граница је почела годишње померање за два до шест месеци. За мушкарце граница за одлазак у старосну пензију остаје иста (65 година), али не и уколико је у питању превремено пензионисање.

Према важећим прописима, мушкарци и ове године у пензију могу да оду са 65 година старости (и та бројка се неће мењати), уз најмање 15 година радног стажа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Kад је реч о превременој старосној пензији, то право мушкарци у 2019. години могу да остваре са 57 година и осам месеци живота, и најмање 40 година стажа, док се старосна граница помера у наредним годинама. Тако ће у 2020. години морати да имају 58 година и четири месеца живота, 2021. године 59 година, у 2022. години 59 и по година, а у 2023. години 60 година.

У случају ранијег одласка у пензију, чек се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених 65 година живота, с тим што укупан износ умањења може максимално да износи 20,4 процента.

Председник Савеза Самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић подсетио је на недавно одржаној седници Социјално-економског савета Србије да ови казнени поени неке од пензионера коштају и по 2,5 пензије годишње, и заложио се да држава укине ту одредбу. Он је навео да би та мера укупно коштала мање од 100 милиона евра, колико је држава определила за спашавање задужених у швајцарским францима.

Што се тиче жена, оне ове године остварују право на превремену старосну пензију уколико имају 57 година и 38 година и шест месеци стажа осигурања.

Право на старосну пензију, према Закону о ПИО, остварују и сви осигураници са 45 година стажа, без обзира на године живота, али им се признаје само стаж за који су уредно плаћени доприноси.

Сви који су желели у пензију по прописима који су важили до краја 2018. године морали су да поднесу захтев за остваривање права надлежној филијали Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање најкасније 31. децембра прошле године.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ