Србија

ПОДИГНУТА БОРБЕНА ГОТОВОСТ, ИЗВРШЕНО ХИТНО ПОЛЕТАЊЕ: Српски мигови пресрели непознату летелицу!

Увек у приправности

Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића и команданта РВиПВО генерал-мајора Душка Жарковића, обишао је на аеродрому Батајница припаднике Војске Србије ангажоване у дежурној јединици ловачке авијације у оквиру стално задејствованих снага у систему РВиПВО и присуствовао давању узбуне за приправност и покретање те јединице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар Вулин је, након обиласка, истакао да у нашем окружењу постоје многе земље које нису у стању да саме чувају своје небо, већ ратна ваздухопловства других земаља то раде за њих.

– Србија није једна од њих. Наше небо је сигурно, слободно и ми га чувамо сами. Захваљујући војно-техничком споразуму између председника Путина и председника Вучића, наше небо је слободно, наше небо је сигурно, а наше Ратно ваздухопловство и противвадухопловна одбрана је у потпуности опремљена да чува наш суверенитет када је небо у питању – нагласио је министар одбране.

Министар Вулин је подсетио да је и данас, у време првомајских празника, када грађани Србије уживају у заслуженим слободним данима, Војска Србије, као и увек, у приправности.

– Војска Србије никада не празнује, и нема дана када не чува своје небо и своју земљу, и нема дана када не чува наш начин живота, наш суверенитет и нашу слободу. Желим свим грађанима Србије да се лепо проведу са својим породицама, али да знају да су уз Војску Србије сигурни – поручио је министар Вулин.

Kомандант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић истакао је да се на аеродрому Батајница у стално задејствованим снагама у систему ПВО налази и ова дежурна јединица, чији су пилоти и технички састав 365 дана у години спремни да полете у сваком тренутку, у било каквим метеоролошким условима, дању или ноћу, како би бранили ваздушни простор Републике Србије.

– Данас је приказан показни лет, а ми смо спремни да одговоримо на све изазове, ризике и претње који се постављају пред нас. Томе је наравно допринео и пријем нових ваздухоплова, повећање оперативних способности, повећање броја сати налета и надамо се да ће то ићи само ка бољитку – нагласио је генерал Билић.

Један од пилота који су данас летели на ваздухопловима МиГ-29 је командир дежурне јединице ловачке авијације мајор Дејан Јанковић, који је истакао да је приказана симулација појављивања непознате летелице изнад територије Републике Србије.

– Симулирано је подизање приправности и полетање дежурне јединице, а као што се могло видети, успешно смо извршили пресретање тог ваздухоплова и извршили његову идентификацију. Након тога он је наставио својим путем, пошто је реч о авиону који није угрожавао наш ваздушни простор и вратили се на аеродром уз безбедно слетање, а дежурна јединица је тиме преведена у нижи степен приправности – објаснио је мајор Дејан Јанковић.

МИГ-29 чувари српског неба

Извор: Alo.rs/A.M.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ