Србија

АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА МАЈ! Прете нам поплаве, снег и град, а за Ђурђевдан нам се спрема посебан ужас!

Србију током месеца очекује променљиво време и чак 19 кишних дана, а у понедељак ће температура пасти испод 10 степени.

Водостаји на већини река у благом су порасту и свакодневно се прате, а Тамиш засад једини прети, кажу метереолози.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србију током месеца очекује променљиво време и чак 19 кишних дана, а у понедељак ће температура пасти испод 10 степени. Метеоролози кажу да су водостаји на већини река у благом порасту.

– Дунав, Тиса и Сава су у домену средње ниских водостаја и за њих нема тренутно опасности од изливања. Тренутно је актуелно упозорење за Тамиш, где је водостај у већем порасту, са тенденцијом раста и у наредна два дана, али се засад не очекује превазилажење границе ванредне одбране од поплава. Од недеље по подне се очекују пљускови с грмљавином, а ситуацију на рекама ће пратити наше службе које раде даноноћно и благовремено ће се издати нова упозорења ако то буде потребно – каже проф. др Југослав Николић, директор РХМЗ.

Ђорђе Ђурић, метеоролог „Ведер ту амбреле“, каже да је пред нама месец са доста падавина и да ће се кишни период наставити већ предстојећег викенда.

– Данас ће у целој Србији бити облачно. До краја дана очекују се пљускови с грмљавином. Биће услова за појаву града и обилнијих падавина на локалу, као што је било и претходних дана. Дуваће ветар, а температура ће бити од пет до 12 степени ујутру, а максимална 23 степена. У недељу ће бити променљиво облачно и понегде са пљусковима и грмљавином. Средином дана на територији целе земље се очекује наоблачење које ће бити праћено захлађењем са кишом, пљусковима и грмљавином, уз могућу појава града. Температура ће се кретати од 16 до 22 степена, али после подне и увече ће бити у паду – рекао је Ђурић и додао:

– У понедељак, за Ђурђевдан, биће облачно и хладно с пљусковима, а на нижим планинама се очекују суснежица и снег. Дуваће јак ветар и биће прилично хладно за ово доба године. Температура неће прећи 12 степени – каже Ђурић.

У мају 2014. године Србију су задесиле највеће поплаве у последњих 130 година. За само неколико страдало је 27 особа, а било је угрожено више од милион људи. Поплаве у Србији су тада дошле након обилних падавина и снажног циклона који је захватио централни део Балканског полуострва.

Падавине су обухватиле цео простор Србије и за 24 часа пало је преко 100 литара кише по квадратном метру. Забележени су апсолутни максимуми 15. маја у Београду (107,9), Лозници (110) и Ваљеву (108,2).

Време у наредних 5 дана

субота: од 12 до 23, облачно, увече киша;

недеља: од 16 до 22, облачно, поподне пљускови;

понедељак: од 5 до 12, киша;

уторак: од 6 до 14 степени, киша;

среда: од 9 до 18, престанак падавина.

Фото: Pixabay.com

Извор: Alo.rs/Kurir/M.I.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ