Србија

АРКТИЧКИ ТАЛАС СТИЖЕ У СРБИЈУ! Долазе нам кише, град и снегови! Температура пада испод… Укључите грејалице

Током предстојећег викенда већи део Европе захватиће талас изузетно хладаног арктичког ваздуха који ће се задржати све до среде.

Хладна маса арктичког ваздуха погодиће овог викенда већи део Европе, јавља Севере Wеатхер Еуропе. Потенцијално опасан образац биће успостављен широм Европе са снажним горњим делом изнад Арктичке регије и Атлантског океана, што ће да резултира снажним струјањем изузетно хладног арктичког ваздуха на југу преко западне и централне Европе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Температуре ће од 3. па све до 7. маја бити знатно ниже него што је то уобичајено за ово доба године. Постоји и велики ризик од јутарњих мразева у деловима источне, централне и западне Европе и Балканског полуострва од недеље па све до среде.

Постоји могућност да ће на неким подручјима пасти и снег, с обзиром на то да ће се арктичка маса проширити преко Алпа према северном Медитерану и северном Балканском полуострву уз јак хладни фронт.

Метеоролози најављују на подручју Србије и региона хладније време праћено кишом и пљусковима. Судећи према дугорочној прогнози скоро читав месец пред нама биће такав.

У недељу у нижим пределима пашће и град, док ће на планинама бити снега.

Kако најављују метеоролози још ћемо сачекати на пролећне дане, а у понедељак ће жива у термометру пасти и испод 12 степени.

Cold blast pushing into Europe in the next several days!

Major cold blast coming! Most of Europe will be affected by cold Arctic airmass pushing south, as far as the southern Mediterranean and even north Africa. Temperatures will be up to 8-10 °C below average for this time. The Iberian peninsula will not be affected: warm weather there! ECMWF model guidance. Map: wxcharts.com

Posted by Severe Weather Europe on Thursday, May 2, 2019

Минимална просечна дневна температура у Србији током маја биће око 12 степени, а понегде и испод 10 степени, а биће чак 19 кишних дана. Пред крај месеца очекује се пораст дневних температура, па ће се жива попети до 28. подеока на целзијусовој скали.

Извор: Alo.rs/D.N.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ