Србија

НОВИ РАСТ ПЛАТА И ПЕНЗИЈА: Вучић саопштио коме ће бити највише увећана примања!

Председник је, најављујући раст плата у јавном сектору, објаснио да то није само питање средстава, већ да држава мора да води рачуна да не уништава приватни сектор.

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас даље увећање плата и пензија и нагласио да ће пре свега водити рачуна о платама запослених у здравству, како би их задржали у земљи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетио је да му је немачки министар здравља Јенс Шпан рекао да жели да дође у Србију, јер су Немачкој потребне медицинске сестре, а да му је он одговорио:

„Немој молим те због тога да долазиш!“.

Он је рекао да је недопустиво да медицинске сестре, на пример, све са дежурствима имају плате око 45.000 динара.

Председник је, најављујући раст плата у јавном сектору, објаснио да то није само питање средстава, већ да држава мора да води рачуна да не уништава приватни сектор.

„Наша бојазан је да не учинимо јавни сектор прихватљивијим, а не стање дефицита, кеш-флоуа или било шта друго око стања у буџету“, образложио је Вучић.

У прилог већ постигнутом расту плата, Вучић је подсетио да смо били далеко иза Босне и Херцеговине пре само три године, када је просечна плата у тој земљи за 58 евра била већа него код нас, а данас смо је по први пут претекли са разликом од 12 евра.

„Испред смо Македоније, Албаније, а само је Црна Гора испред нас. Била је просечна плата за 125 евра виша, а данас је 49 евра. Мислим да ћемо и ту разлику драстично да смањимо“, објаснио је он.

Вучић је казао да су сви параметри код нас бољи и да се поредимо са регионом. Указао је да су плате и пензије нешто веће код нас него у Бугарској, која је чланица ЕУ.

„Морамо да се угледамо на Румунију, у неком смислу, посебно када је реч о лекарима и медицинским сестрама. Морамо да зауставимо одлив те радне снаге. Ове године морамо још више да повећамо плате лекарима и медицинским срестрама. Не смеју да имају 40.000 и 50.000 плату. Морамо да спречимо да одлазе у Норвешку и Немачку“, казао је он.

Извор: Alo.rs/Tanjug/M. I.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ