Свет Србија

ОТКРИВЕНО ШТА СЕ ДЕСИЛО УОЧИ САМИТА У БЕРЛИНУ: Путин и Си помрсили конце Меркеловој и Макрону: Србија је заштићена, а време сада ради за нас!

Берлински самит је показао да ове године неће бити ништа од споразума Београда и Приштине, а Србија ни нема разлога да жури јер време ради за нас, сматрају експерти, који верују да је исход скупа о Западном Балкану умногоме последица порука упућених са сусрета српског председника Александра Вучића са лидерима Русије и Kине у Пекингу.

Вучићеви састанци са Владимиром Путином и Си Ђинпингом су нам дали огроман ветар у леђа, каже политиколог Александар Павић, уз подсећање да су председници Русије и Kине не само поновили подршку територијалном интегритету Србије већ је Путин поручио и да ће заштитити Србију од сваког напада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Путин и Си су сигурно помрсили конце организаторима Берлинског самита немачкој канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону, а њихови ставови су засенили Берлин – истиче Павић.

Професор Душан Челић са Универзитета у Kосовској Митровици сагласан је да су пекиншки самит и чврст став Путина и Сија да бране Резолуцију 1244 имали “изузетну специфичну тежину”.

Та резолуција је “сидро и чвориште наше одбране KиМ”, а њено релативизовање може да иде само на штету српских интереса.

– У било којој варијанти постизања евентуалног споразума, основна премиса те резолуције мора бити сачувана – изричит је Челић.

Он истиче да су за Србију лоши сви модели који су помињани – двојни суверенитет, две Немачке, те да би било какав споразум у смислу признавања статуса кво био неповољан за Србију.

– Поред Резолуције 1244, ми морамо да инсистирамо и на нашој уставној платформи. Ако прихватимо садашње нелегално стање узурпиране власти од стране сецесиониста, онда ћемо изгубити и последњу наду. Немамо право да признамо факте онога што се силом догодило 1999 а знамо да се процес етничког чишћења одвијао последњих 100 година – каже Челић.

Срби на Kосмету, додаје саговорник, са зебњом су очекивали састанак у Берлину, а чињеница да није било заједничког саопштења дочекана је с олакшањем.

Извор: rs.sputniknews.com/Alo.rs/D.N.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ