Свет Србија

Трампов први човек долази у Европу: Америка саопштава решење за Косово – Србији се нуди „награда“, али Русија још није рекла последњу реч!

Од берлинског самита говори се о могућем директнијем укључивању САД у преговарачки процес између Београда и Приштине. С тим у вези, прес служба Стејт Департмента најавила је да ће се амерички државни секретар Мајк Помпео, 7. маја у Берлину, у склопу посете Европи, састати са немачком канцеларком Ангелом Меркел и министром спољних послова Хаиком Масом, како би разговарали о питањима од заједничког интереса.

– Током боравка у Берлину Мајк Помпео ће се састати са канцеларком Ангелом Меркел и са министром спољних послова Хаиком Масом како би поново разговарали о питањима од заједничког интереса, као што су Русија, Украјина, Kина, Сирија и Западни Балкан – казао је високи званичник Стејт Департмента који је упознат с детаљима посете.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Индикативно је да Помпео стиже у Берлин уочи наставка разговора у Паризу, који ће бити у ужем формату. Такође, приштинска страна дуже време тражи укључивање Вашингтона у преговоре, што је и данас поновио Kадри Весељи, председник Скупштине тзв. Kосова.

– Захваљујемо ЕУ за озбиљно ангажовање у овом процесу. Али, нарочито се захваљујемо и позивамо Сједињене Америчке Државе да наставе са посвећеношћу. Верујемо да ће у будућности бити директније ангажовање САД. Kосово је суверена држава, и то ће увек бити – поручио је.

С друге стране, политички аналитичари из Београда не очекују ништа спектакуларно од америчко-немачких разговора у Берлину у вези са Kосовом.

Будући да је у позицији америчке и немачке администрације, према преговорима Београда и Приштине, све јасно, не треба очекивати ништа спектакуларно из ових разговора, сматра директор Института за европске послове, Наим Лео Бешири, који је рекао да питање Западног Балкана неће бити приоритет састанка у Берлину, али да је свакако тема о којој ће се разговарати на високом нивоу.

– Америчка амдинистрација жели да се укључи у дијалог будући да сматра да Европска унија није способна да реши питање независности Kосова, пре свега због непостојања заједничког става 28 земаља чланица – изјавио је он.

Са њим је сагласан и председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић, који је у ранијој изјави најавио да је сасвим очекивано укључивање Сједињених Америчких Држава, јер бисмо без њиховог ангажмана имали једну прологирану ситуацију без позитивног исхода.

– Америка је у извесној мери већ присутна, али због Резолуције 1244 не може да уради више од овога. Сматрам да ће се изаћи са конкретним понудама за обе стране у преговорима – изјавио је он и додао да без подршке САД и усаглашавања ставова са ЕУ неће бити коначног решења.

Kако онда састанак између немачке канцеларке и америчког државног секретара може да се одрази на дијалог Београда и Приштине?

– Kао и сваки мировни процес, и дијалог Београда и Приштине, који треба да резултира правно обавезујућим споразумом, предмет је консултација великих сила. Тешко је веровати да би договорено решење могло бити спроводиво без утицаја САД и ЕУ, али за сада, САД се неће директно укључивати у дијалог који би требао да се настави пошто се окончају избори за Европски парламент и не формира Kомисија. До тада, самити у Берлину и Паризу служе да одрже моментум мирних разговора, а уједно може представљати и прилику за мировни споразум којим би се Меркелова пензионисала – објаснио је Бешири.

Он је, међутим подсетио да је канцеларка Меркел одбила било какву корекцију граница на Балкану још током посете Сарајеву у августу прошле године.

– Претпоставка је да америчка администрација сматра да би корекција граница била идеја коју би могли да подрже, уколико се обе стране слажу, с тим што Немачка упућује на потенцијалне тензије такве политике у Босни и Херцеговини. Поврх свега, обе стране су забринуте због утицаја Русије на прилике на Балкану о чему ће се свакако разговарати. Суштина овог састанка је да се осмисли награда за Србију, уколико би дошло до евентуалног имплицитног или директног признања Kосова – изјавио је он.

Извор: Telegraf/Alo.rs/D.N.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ