Србија

ИСТИНА ИЗЛАЗИ НА ВИДЕЛО! Лажирали су РАЧАК да би УНИШТИЛИ Србију – француски новинар ОТКРИО ко је НАЈВЕЋИ КРИВАЦ

Догађаји у Рачку били су вешта манипулација ОВK да би изазвали међународниу војну интервенцију против Срба, у чему су имали подршку тадашњег шефа мисије ОЕБС-а Вилијема Вокера, изјавио је репортер француског “Фигароа”, сведок дешавања на Kосову Рено Жирар.

Он је рекао да је у то време био у Дечанима с дописницом Би-Би-Сија, где су се припадници ОЕБС-а жалили да Албанци не поштују прекид ватре, и да је по стизању у хотел “Гранд” у Приштини добио сапштење да су српске снаге извршиле успешну антитерористичку акцију у Рачку.

Жирар је рекао да је сутрадан отишао у Рачак и у селу затекао униформисане припаднике ОВK.

– Тела искључиво мушкараца била су поређана једно уз друго. Била је ту чак и једна одрубљена глава. Мучно је изгледало – навео је Жирар.

Представили су војнички сукоб као масакр цивила, рекао је чувени репортер “Фигароа” и додао да је био изненађен што унаоколо није било празних чаура, да је видео и ровове око села, али да им је у почетку поверовао.

– Албански сепаратисти су били веома лукави, схватили су да се Запад осећа одговорним за оно што се догодило у Сребреници. А ситуација је била различита, на Kосову су у опасности били Срби – рекао је Жирар.

На питање како је сазнао истину, Жирар је заслугу за откривање истине приписао дописнику “Монда” и двојици камермана Асошијетед преса, као и сведочанствима која је скупио.

– Схватио сам да је вече после акције било мирно и да су становници који су ту остали били присутни када су полицајци ушли у село. Срби нису имали шта да крију, сами су обавестили новинаре о успеху антитерористичке операције – истакао је Жирар.

Он је објаснио како се у свом чланку у “Фигароу” запитао није ли шеф ОЕБС Вилијем Вокер пожурио са закључцима и да му је после тог текста забрањен улаз у седиште ОЕБС-а у Приштини.

Истакао је и то како је Вокер одмах осудио Србе, и описао свов долазак у Рачак и разговор с лидерима ОВK.

– Дошао је у Рачак тек у суботу, затим је дуго разговарао с лидерима ОВK, а потом је директно отишао у Приштину на конференцију за новинаре где је поновио оптужбе против Срба. Да је хтео добро да ради посао посматрача, отишао би претходно у полицијску станицу у Штимље да чује и српску страну – рекао је Жирар.

Навео је и констатацију коју је чуо од неколико припадника ОЕБС-а о Вокеровој антисрпској оријентацији и једноставном тражењу повода за рат против Србије.

Према његовим речима, Вокеров помоћник Габријел Kелер рекао је како је он забранио да се у седиште ОЕБС-а у Бечу достави извештај у коме је закључено да су за трећину насилних смрти Албанаца криви Срби, а за две трећине сами Албанци.

Жирар је описао сведочанства српских житеља у Дечанима, и навео интервује с тамошњим последњим српским житељима који су сведочили о спаљеним имањима, претњама и протеривањима.

На питање о његовом доприносу у спасавању београдских мостова 1999. године, испричао је да се током бомбардовања налазио у престоници Србије, да је после рушења новосадских мостова био згрожен и да је том приликом питао свог пријатеља Доминика де Вилпена, тадашњег генералног секретара Јелисејске палате, када ће зауставити лудило команданта НАТО-а Веслија Kларка.

– Следећег дана председник (Француске Жак) Ширак је ставио вето на бомбардовање београдских мостова – закључио је чувени француски репортер.

Извор: Tanjug

Loading...