Србија

ТЕРМИНИ ЗАУЗЕТИ И 30 ДАНА УНАПРЕД: Овом документу истиче рок, брзо станите у ред док не буде касно! Листе чекања огромне!

Поједини шалтери раде и недељом

Редови пред шалтерима новосадске полиције на Булевару ослобођења ових дана формирају се већ око 5.00 часова, јер долазак у седам, кад почиње радно време не гарантује грађанима да ће заказати жељени термин за прављење новог пасоша. А термини онлајн заказивањем? Они су заузети месец унапред.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Толико пута виђене сцене реда који вијуга од шалтера, преко просторије и ходника, те ван зграде још неколико десетина метара преживљавамо опет. Зашто?

„Дошао сам пре седам и једва узео број“

Одговор је једноставан – поред стандардне пролећне гужве узроковане припремањем исправа за летња путовања – ове године ред продужава и чињеница да је пре десет година почело издавање нових биометријских пасоша, којима сада истиче рок важења.

– Ускоро идем у пензију и још нисам дочекао да извадим неки документ у овој земљи без муке са редовима. Дошао пре седам и једва сам стигао да узмем број и добијем термин. То је тек прво чекање, после сам нешто краће чекао за подношење захтева, а чека ме још и треће стајање у реду, јер пасош можете да подигнете само у овој станици. Знам да су били празници, да пуно људи сада вади документе, да су многи истекли, али свеједно се нервирам – рекао је Славко Н. кога смо затекли како излази из полицијске станице.

Kако додаје, већина људи иза њега у реду није ни стигла да добије термин, па ће морати да дођу следећи дан, вероватно још раније. Међутим, каже да је сада ипак мало боље него када је пре десет година мењао стари пасош. Тада је дошао пред зграду полиције у пола четири ујутро!

– Сећам се да су чланови фамилија мењали једни друге у редовима, неки су и стајали у реду за 1.000 динара, био је општи хаос – додаје наш саговорник.

Гужве за предају захтева за пасош су и у новосадској станици полиције на Булевару краља Петра И, а нешто мање су на шалтерима треће полицијске станице у Улици Стевана Хладног код Сателитске пијаце.

Ипак, препорука за све грађане је да ако желите да избегнете чекање – закажите термин за подношење захтева за пасош преко портала Е-управа, а не да ујутро долазите по број и ко зна колико чекате у реду. Ако вам се жури, проблем може бити то што онлајн заказивања за мај више нема, а за који дан неће их бити ни за јун.

Поједини шалтери раде и недељом

Слична ситуација је у свим градовима Србије, па тако и у Београду. А како би грађанима била олакшана замена путних исправа, МУП је од 14. априла 2019. отворио шалтере и недељом у згради некадашњег СИВ-а 3 у улици Омладинских бригада 1 у Новом Београду. Тако захтеве за издавање пасоша грађани могу поднети и недељом, од 7.30 до 15.30, а као и до сада, у истом радном времену на располагању су им и шалтери Управе за управе послове Полицијске управе за град Београд у Љермонтовљевој 12.

– Министарство унутрашњих послова предузима све неопходне организационе и техничке мере како би се послови издавања биометријских докумената Републике Србије одвијали брзо и несметано, а у циљу остваривања права грађана – поручено је из МУП-а.

Туристичке агенције: Пазите на рок важења пасоша

Из туристичких агенција додају да се летњи аранжмани увелико продају и да грађани имају у виду када им пасош истиче приликом резервације. У европске земље путник може да уђе ако пасош важи још најмање три месеца, док у Турској и Египту, тај рок иде и до шест месеци. Пробијање рока за само један дан довољан је разлог да путника, без даљег објашњавања, врате са границе или да одбију чекирање раније купљене авионске карте.

– Што се тиче гужве приликом вађења нових путних документата свакако је препорука не чекати последње дане већ благовремено то учинити. У градовима је тренутно велика гужва при заказивању термина, па предлажемо да се грађани упуте у мања оближна места. Новосађани могу да предају захтев за пасош у било којој полицијској станици у Јужно-бачком округу – кажу нам из једне познате новосадске агенције.

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic/D.S.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ