Свет

НА КОРАК ОД ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА! Последње упозорење: Само једна грешка могла би да изазове РАТ ИЗМЕЂУ КИНЕ И САД!

Евентуални судар брода америчке ратне морнарице и кинеског брода могао би да изазове рат у Јужнокинеском мору, упозорава Џејмс Холмс, председник Одељења за поморску стратегију Америчке академије за поморско ратовање у Роуд Ајленду.

Сличан инцидент догодио се 2001, када је кинески борбени авион ударио у извиђачки авион ЕП-3 америчке ратне морнарице, а тај инцидент је изазвао „дипломатску кризу између кинеских комунистичких власти и тек успостављене администрације председника Џорџа В. Буша“, тврди Холмс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прошле недеље догодио се још један блиски сусрет који је изазвао нове тензије између две државе, када је разарач Поморских оружаних слага Народно-ослободилачке армије Kине пресекао пут америчком разарачу УСС Декејтер. Инцидент се догодио након што је Декејтер прошао близу Гавеновог гребена, под кинеском управом, на који полажу право и Тајван, Филипинии и Вијетнам.

– Процене варирају, али изгледа да је кинески брод прошао између 13 и 40 метара испред америчког брода, због чега је посада Декејтера морала да маневрише да би избегла судар – рекао је Холмс.

Да су се два брода сударила, то би могло да изазове низ догађаја с катастрофалним исходом, сматра он.

Инцидент се догодио након што је протекле недеље Индонезија потопила 51 вијетнамски, малезијски и кинески брод да би спречила наставак илегалног риболова у сопственим водама, које се граниче са Јужнокинеским морем.

 

Извор: Express; D.K.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ