Србија

У ДРУГОЈ ПОЛОВИНИ МАЈА КРЕЋЕ ПРАВИ ХАОС! Метеоролози издали упозорење, прети нам велика опасност!

Kрајем ове недеље очекује нас пет дана правог потопа, кажу метеоролози.

Kиша ће непрекидно пљуштати од четвртка до понедељка, а најобилније падавине најављују се за викенд. То би могло да доведе и до изливања река, па чак и до мањих поплава, нарочито у банату. Према речима метеоролога, кишно време задржаће се и у другој половини маја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеоролог “Wеатхер2Умбрелла” Ђорђе Ђурић напомиње да ће ове седмице готово сваког дана падати киша, али да прави потоп креће од четвртка.

– После хладног и кишовитог Ђурђевдана, очекују нас два дана са нешто мање падавина, а среда би требало да буде сувља од уторка. Али од 9. маја почиње озбиљан кишни период! Најгоре ће бити за викенд, када се у неким крајевима Србије очекују пљускови са грмљавином и олујним невременом. Период влажног и кишовитог времена захватиће целу земљу, без изузетка, а у неким крајевима могло би да дође до изливања река, чак и поплава – каже Ђурић и додаје да се ништа лепше време не очекује ни до краја маја:

– У овом месецу најављено је чак 19 кишних дана, што значи да после следећег понедељка ни случајно не треба очекивати сунчано и суво време. Напротив, остаће облачно, са мањим падавинама, а нови кишни период чека нас већ после 20. маја и трајаће до краја месеца.

Хидролог Републичког хидрометеоролошког завода Јелена Јеринић напомиње да већ током следећег викенда постоји опасност од изливања банатских река Тамиша, Нере и Бегеја.

– Протеклих неколико дана Тамиш и Нера су доста порасли због огромне количине воде која је стигла из Румуније. Тамиш је за пет дана порастао више од четири метра, водостај се подигао са 125 на чак 559 центиметара, колико је измерено јуче. Вода је остала мало испод границе ванредне одбране, због чега су наше екипе константно на терену и прате ситуацију како би на време одреаговале. Ништа мање опасна ситуација није била на Нери јер она бурније реагује. Њена тренутна висина је 229 центиметара, али је у једном моменту достигла и 307 центиметара. Ситуација се сада смирила, облине кише у Румунији су престале, али то не значи и крај опасности од поплава – каже Јеринићева.

Према њеним речима, уколико следећег викенда заиста падне онолико кише колико се најављује, многим рекама прети изливање.

– Тада ће у највећој опасности да се излију бити Тамиш и Нера, али и многе речице у планинским крајевима. Што се тиче већих река, за сада не постоји никаква опасност од изливања река, и морала би да падне баш озбиљна киша да би се то десило – каже Јелена Јеринић.

Фото: Pixabay.com

Извор: Alo.rs/Informer/M.I.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ