Србија

ГРАЂАНИ У ПАНИЦИ! Киша ће непрестано пљуштати! Метеоролози забринути због циклона над Србијом – То нас може довести до КАТАСТРОФЕ!

Фото: Pixabay.com

Грађани се боје новог „Обреновца“

Србији прети опасност од поплава јер ће, према најавама метеоролога, киша непрекидно пљуштати до понедељка, а најобилније падавине најављене су за викенд. Најкритичније је у Банату, где се већ излила река Тамиш на путу Ботош-Томашевац надомак Зрењанина, због чега је до даљег саобраћај потпуно обустављен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Метеоролог Ђорђе Ђурић за „Ало!“ наводи да тренутно нема опасности од изливања великих река, али да треба обратити пажњу на водостај мањих као што су Kолубара и Морава. Оне су изазвале највише штете у катастрофалним поплавама које су погодиле нашу земљу пре пет година.

– Подаци у последњих пет деценија говоре да мај има највише падавина. Међутим, углавном су то краткотрајни пљускови, а температура је прилично висока, што није случај ове године. Сада су уз велике падавине температуре ниже за 15 степени од просечних за ово доба године. Ипак, нема опасности од изливања великих река као што су Сава и Дунав, пошто у Немачкој, Аустрији и Словенији није било екстремних падавина. Треба имати у виду да су у поплавама, које су погодиле Србију 2014, највише проблема правиле наше реке, као што су Kолубара и Морава, од којих смо највише и страдали. Зато треба пратити стање водостаја, који ће расти, будући да нас за викенд и у понедељак очекују обилне падавине – каже Ђурић и истиче да посебно пажњу треба обратити на планинске потоке, који услед велике кише врло брзо набујају.

– Треба бити опрезан јер циклон којем смо изложени највише утиче на мање реке и потоке, чији се водостај знатно увећава. На Тамишу и Нери су већ уведене редовне одбране од поплава и за сада је тешко предвидети како ће се ситуација одвијати – каже Ђурић за „Ало!“.

Подсећамо, у мајским поплавама 2014. погинуло је 57 људи, од чега су се 23 особе утопиле. Током поплава евакуисано 31.879 грађана, од чега 25.000 њих само из Обреновца.

Фото: Pixabay.com

Извор: Alo.rs/N. Marić

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ