Регион

СРБИ У ХРВАТСКОЈ ИМАЋЕ СНАГУ КАКВУ НИКАДА НИСУ ИМАЛИ ДО САДА! Ове речи одјекују Загребом и сви их се плаше

Српска мањина у Хрватској коначно има прилику да се избори за свој статус

У готово свим општинама, градовима и жупанијама у Хрватској где су имали право да гласају за савете националних мањина, Срби ће имати своје представнике, изјавио је синоћ председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Од 2.400 кандидаткиња и кандидата на изборима за савете националних мањина у Хрватској, прошло је више од 2.300. То ће представљати снагу какву српска заједница није имала“, казао је Пуповац за РТС.

Он је навео да ће Срби моћи да формирају већа у 19 жупанија, 77 градова и 148 општина.

Према Пуповчевим речима, они ће бити активни када треба да се изгради пут, уведе струја, изграде вртићи и домови здравља.

„Морају да буду први који ће иницирати да се поштује закон када је реч о двојезичности и активирати се где год постоји неки облик нетолеранције или насиља према појединцима или деловима српске заједнице“, рекао је Пуповац.

Он је коментарисао и излазност која је износила свега десет одсто, поручиваи да државу Хрватску треба натерати да промени приступ мањинским већима.

„Мора бити информативне кампање. Ако је одлучила где ће бити бирачка места, онда мора да се договори с нама који предлажемо листе“, навео је Пуповац, који је и посланик у Хрватском сабору.

Он је, говорећи о партнерству с владајућом Хрватском демократском заједницом (ХДЗ), казао да је до преиспитивања сарадње дошло због застоја у испуњавању договора и додао да ће се у наредном периоду видети како ће бити спроведени нови пројекти.

Фото: Pixabay.com

Извор: Espreso.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ