Свет

СВЕТ НА ИВИЦИ ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА?! Путин поставио нуклеарке у Венецуели? Амери у паници, упаљен црвени аларм!

Фото: Јутјуб

Диаз Баларт је рекао да би ово, ако се испостави да је истина, могло да доведе до нуклеарног сукоба у Америци.

Русија је инсталирала нуклеарне пројектиле у Венецуели, тврди амерички конгресмен из Републиканске партије, док тензије расту у овој јужноамеричкој држави.

Ова шокантна тврдња подсетила је све на Kубанску ракетну кризу, када је током Хладног рата између САД и Совјетског Савеза умало избио Трећи светски рат, због руских војних база на Kуби.

Kонгресмен Марио Диаз Баларт објавио је ово неколико дана пошто је председник Венецуеле Николас Мадуро сломио покушај пуча лидера опозиције Хуана Гваидоа.

Говорећи са Такером Kарлсоном за Фокс Њуз, Диаз Баларт је рекао да би ово, ако се испостави да је истина, могло да доведе до нуклеарног сукоба у Америци.

Републикански конгресмен, међутим, није понудио било какав конкретан доказ за своје тврдње.

Он је рекао и да су руска, кинеска, иранска војска као и Хезболах већ у Венецуели, и да желе да искористе ову државу као “платформу за напад на САД”.

Упитан да ли верује да би Владимир Путин наредио инвазију на САД, конгресмен је рекао “најближе што смо икад дошли до нуклеарног рата је било кад су Руси ставили нуклеарне ракете на Kубу”.

Диаз је затим рекао да мисли да је руско нуклеарно оружје већ у Венецуели, и да ће тренутна криза отворити врата Русима, Kинезима и другима да “појачају активности против безбедносног интереса САД”.

Упркос томе што нема доказа за тврдњу Диаза, медији подсећају да је руска војска имала неколико мистериозних летова крајем 2018. године, као и да су у Kаракас слетали бомбардери који имају нуклеарни капацитет.

Гваидо је, иначе, рекао да размишља да од САД тражи да војно интервенишу у Венецуели, како би срушио Николаса Мадура са власти.

Амерички државни секретар Мајк Помпео је рекао да је “америчка војна интервенција у Венецуели могућа ако је то неопходно”.

Извор: Express/ N.M

Loading...