Србија

СРБИЈА КУПИЛА УБИЦУ АПАЧА И АВИОНА А-10: Нови чувар српског неба “ Панцир С-1″, стиже у Србију

Хибридни чувар борбено проверен у Сирији

На војној паради у Нишу у петак могао би да буде представљен руски ПВО ракетни систем „Панцир С1“. Ту могуц́ност је, како незванично сазнање, најавио и новинар Мирослав Лазански за Спутњик.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И из врха државе је наговештено да у Србију на Дан победе над фашизмом стиже ново оружје из Русије, а председник Александар Вучиц́ је рекао да се ради о „посебној посластици“.

Да Србија од Русије купује „панцир“ објављено је још прошле године, а прве информације су биле да ц́е овај ПВО систем бити отпремљен за нашу земљу средином ове године.

Сада се, ево, све гласније спекулише да би моц́ни ракетни систем „Панцир“ могао да има своју српску премијеру у петак у Нишу. Уколико би се ове најаве испоставиле као тачне, Србија би постала једина земља у овом делу Европе која ц́е имати тако моц́но оружје.

Влада Србије је вец́ одвојила новац за „Панцир“ који се набавља по најповољнијим могуц́им условима.

То је ПВО систем који је руски председник Владимир Путин препоручио председнику Србије Александру Вучиц́у током војне параде на Црвеном тргу у мају прошле године. Војни експерти и медији „Панцир“ називају — убицом „апача“ и авиона А-10.

Хибридни противавионски систем „Панцир С1“, укључује противавионске пројектиле и противавионске топове, створен је како би се пружила директна подршка трупама на терену, али и противавионским системима великог домета као што су С-300 и С-400.

Реч је о могуц́ном систему за одбрану од авиона, хеликоптера, крстарец́их ракета и беспилотних летелица. Руска армија је „панцире“ распоредила у Сирији, где су се одлично показали у борбеним условима, одбијајуц́и неколико масовних напада беспилотних летелица на руску базу „Хмејмим“.

Панцир С-1″ хибридни чувар неба

„Панцир С-1″, развијан средином деведесетих година 20. века, конструисан је у Инструменталном конструкцијском бироу из Туле, а израђен је у Уљановској техничкој радионици. Намењен је за заштиту непокретних, стратегијско индустријских и војних објеката од оружја високе прецизности. Задатак му је и ојачање система ПВО на малим висинама. „Панцир С1″ је комбиновани хибридно-артиљеријски систем, који у себи обједињује вођене ракете 57Е6, аутоматске топове типа 2А72 и систем за откривање и показивање циљева и управљање ватром.

„Панцир С1″ делује у оквиру батерије (шест возила). „Панцир” има могућност самосталног откривања, праћења циљева, управљања наоружањем и гађања циљева. На оруђу се налазе и опрема за навигацију, комуникацију, смештај и заштиту посаде, као и извори напајања. Од откривања циља до отварања ватре потребно му је пет-шест секунди. Може ефикасно да дејствује против циљева максималне брзине до 700 м/с. Интегрисано артиљеријско ракетно наоружање омогућава „панциру” деловање до хоризонталне даљине од 18 км и до висине од 10 км.

Извор: Alo.rs/rs.sputniknews.com/A.M.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ